НОВИНИ

Групата за наблюдение на демокрацията в ЕП готви мисия в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:41, 11.09.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Снимка: Архив/БГНЕС

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европейския парламент готви мисия в България. Това каза пред БНТ председателят ѝ - евродепутатът от Нидерландия Софи инт Велд. Групата е част от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, в която вчера се проведе дебат за България и Механизма за сътрудничество и проверка. В дебата участва и зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова.

На дебата стана ясно, че Механизмът за сътрудничество и проверка върху България все още не е отпаднал. На 23 септември ще бъдат представени новите доклади, които засягат всички държави, които освен с въпроси, свързани с правовата държава и върховенството на закона, ще се занимават и с проблемите с медийната среда и свобода в държавите-членки.

Софи инт Велд - евродепутат от "Обнови Европа", председател на групата за наблюдение на демокрацията в ЕП: На 28 август имахме закрито заседание на групата, в което участва зам. главният прокурор на България, вицепремиерът и други хора. Но тогава успяхме да получим всички отговори, въпросите бяха много, а времето малко. Затова изпратихме писмено записване до българските власти. Все още не сме получили отговор, но предполагам, че това отнема известно време. Въпросите са много. Ще публикуваме отговорите, когато ги получим. Европейският парламент наблюдава няколко държави и следи и някои важни теми като например продажбата на паспорти. В България също има такава програма, но разбрах, че вече е променена. Така че продължаваме отблизо да следим какво става в страната ви, а когато е възможно искаме да организираме и мисия в България, за да говорим на място с хората. Българското правителство също ни покани на посещение, така че със сигурност ще го направим, веднага щом е възможно предвид коронавируса.

"Много хора, които протестират по улиците на България, Малта или Полша търсят помощ от ЕС. След като Брюксел категорично подкрепя например хората в Беларус или Хонгконг, които се борят за демокрация, трябва да подкрепя и собствените си граждани, когато искат демокрация, правова държава и борба с корупцията. Те искат прозрачно, ефективно и демократично управление и те имат пълното право на това", коментира още Софи инт Велд.

Софи инт Велд - евродепутат от "Обнови Европа", председател на групата за наблюдение на демокрацията в ЕП: В Съвета, където са всички лидери, не посмяха да обвържат върховенството на закона с получаване на евросредства. Там седят всички заедно - господин Борисов, господин Орбан, господин Рюте и останалите лидери. Те не смеят да си кажат нещата в очите и оставиха Европейският парламент да решава за това. В ЕС имаме механизми, които казват, че бюджетът трябва да бъде приет с единодушие в Съвета и това означава на практика, че един корумпиран правителствен лидер може да вземе за заложници всички останали в ЕС. От тази система трябва да се отървем".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев: ЕК е запозната с проекта за нова конституция в България
Емил Радев: ЕК е запозната с проекта за нова конституция в България
Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай
Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай