НОВИНИ

Хамас отрича отстъпление от преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:23, 20.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

В речта си в Чикаго Джо Байдън обеща да се сложи край на войната между Хамас и Израел, а преди да отпътува заяви, че радикалната групировка отстъпва от преговорите. Сигналите от Близкия изток по отношение на преговорите остават противоречиви. Израел е дал съгласие за проекто-споразумение за спиране на огъня, но от Хамас обвиняват Вашингтон, че текстът е променен и не е този, който е бил договорен на по-ранен етап. Радикалната групировка обвини Съединените щати, че заемат страната на Израел и дават "зелена светлина" войната да продължи.

Израел подкрепя компромисното предложение за прекратяване на огъня в Газа. От Тел Авив американският държавен секретар Антъни Блинкен отиде на посещение в Египет. Блинкен отбеляза напредъка в преговорите, въпреки че "Хамас" не е приел окончателно така наречения обвързващ текст.

От групировката смятат, че предложението се различава от проектоспоразумението от 2 юли. Така основните различия остават. Краят на огъня в Газа трябва да послужи за мащабно международно признание на Палестина, смята египетският президент Абдел Фатах ас Сиси. Кайро ще бъде домакин на новите преговори, които ще продължат да края на седмицата.

"Предложението беше да се опитаме да затворим някои пропуски или да изясним различни части от това споразумение, които се нуждаят от пояснение. Сега предизвикателството, освен съгласието на Хамас , е да се гарантира, че има ясно разбиране за това как различните страни ще изпълнят ангажиментите си", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

През следващите дни техническите групи ще продължат да разработват механизми за изпълнение на основните точки от споразумението, включително тези, свързани с размяната на заложници в Ивицата Газа за палестинци, държани в израелски затвори, както и с хуманитарната ситуация в анклава.

В Ивицата Газа въоръжените сили на Израел водят сражения с ръководените от Хамас бойци в централните и южните райони. Все още се чака да пристигнат ваксините срещу полиомиелит. Жертвите на израелската офанзива вече са над 40 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически престрелки: Кой назначи Калин Стоянов за вътрешен министър?
Политически престрелки: Кой назначи Калин Стоянов за вътрешен министър?
Националките до 16 г. с нова грешна стъпка на еврошампионата в Коня
Националките до 16 г. с нова грешна стъпка на еврошампионата в Коня