НОВИНИ

Хаос и напрежение след въвеждането на електронна рецептурна книжка

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:24, 02.07.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка. Пациенти не успяха да си вземат лекарствата по Здравна каса заради проблеми със системата. А програмите на лекари и фармацевти все още не са съвсем подготвени за електронната рецептурна книжка. Личните лекари трябва да генерират електронни книжки на почти 2 милиона и 60 хиляди хронично болни.

Хартиената рецептурна книжка на Йорданка Дойчинова от вчера е невалидна. Така единствената възможност да получи лекарствата си по Здравна каса е електронната рецептурна книжка. Личният ѝ лекар я генерирал в системата, но две аптеки отказали да ѝ дадат лекарствата.

"Как аптекарите да ми дадат лекарствата, като то въобще не възприема книжката. Платих си на ръка кеш и си взех лекарствата, защото няма как да не ги пия, казва Йорданка.

66-годишната жена е платила лекарствата на редовната цена и не е използвала отстъпката, която й се полага с рецептурна книжка.

Даниела от вчера обикаля между педиатъра на детето си и Столичната здравна каса, за да се сдобие с електронна рецептурна книжка и протокол, с които да купи по-евтино специално мляко за бебето.

"Бебето, ако трябваше да яде само това мляко, щеше да е умряло от глад. Вчера не знаеха нищо. Вчера всичко беше ново, личната ми лекарка, педиатърката на детето не знаеше нищо", казва Даниела.

Здравната каса изпратила на личните лекари и аптеките инструкциите за работа с е-рецептурната книжка броени часове преди старта на системата.

"Не само ние, но и Здравната каса не е подготвена достатъчно добре. И това, което се случва, е индикатор. Нашите софтуери имат нужда от малко доработка още", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От Здравната каса отказаха среща с екипа на БНТ. Не ни отговориха колко сигнала за проблеми с електронната рецептурна книжка са получили.

"Има проблеми с връзката, има проблеми с комуникацията. Това е безкрайно изпитание на нервите и на психическата устойчивост на всички общопрактикуващи лекари. А за пациентите е едно късане на нерви, смята д-р Гергана Николова.

От Здравната каса дават срок до 15 юли за отстраняване на всички технически проблеми в системата. След като заработи нормално, електронната рецептурната книжка ще спести време и разходки на хронично болните.

"Няма да се налага да прави заверки или да свърши книжката, да ходи да купува нова, да ходи после да заверява отново", допълва д-р Николова.

Хартиените книжки ще важат за всички електронни предписания издадени преди 1 юли и за всички хартиени рецепти, издадени преди 1 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След градушките у нас: Хората масово нямат застраховки и разчитат на държавата
След градушките у нас: Хората масово нямат застраховки и разчитат на държавата
Диксън се чувства подведен, опита да се защити след провала на сделката
Диксън се чувства подведен, опита да се защити след провала на сделката