НОВИНИ

Има готовност за задействане на Национален авариен план за борба с нефтени разливи след взрива в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 02.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Екология
Слушай новината

Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух. Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла, съобщава министерството на околната среда и водите.

Вижте и още във включването на Нивелина Няголова.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Няма данни за пострадали българи при експлозията в румънска рафинерия

Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията.

Анализът ще извърши „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях.

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробно машинно гласуване се провежда в Ямболска област
Пробно машинно гласуване се провежда в Ямболска област
Община Червен бряг може да потърси помощ от държавата заради щетите от градушката
Община Червен бряг може да потърси помощ от държавата заради щетите от градушката