НОВИНИ

Община Червен бряг може да потърси помощ от държавата заради щетите от градушката

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 02.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хиляди къщи и стотици автомобили пострадаха от снощната градушка, която удари Червен бряг. Ледените късове са били с внушителни размери - на места колкото човешки юмрук. За щастие няма пострадали хора. Все още се извършва оценка на щетите. По всяка вероятност от общината ще потърсят подкрепа и от държавата.

Мощната буря започва вчера в късния следобед и продължава около 20 минути. Ледените топчета с размери на юмрук буквално бомбардирали града. Няма пострадали хора, но щетите са огромни. Днес хората започнаха да възстановяват нанесените поражения по домове и автомобили.

За да сменят изпочупените стъкла по автомобилите си, жителите са принудени да пътуват до Враца или до Плевен. Оказва се че в сервизите записват вече за края на другата седмица. А на ул. "Шейново" огромно дърво се стовари върху два съседни двора.

Изключително малък е броят на застрахованите имоти и автомобилите с каско. Телефоните на застрахователните фирми започнали да звънят часове след бурята.

"Също ни потърсиха и хора, които са сключили обикновена гражданска отговорност. Но при тях положението е такова, че самата застраховка не покрива щетите от градушката", коментира Валентин Иванов - застрахователен брокер.

Свикан бе и общинският кризисен щаб в Червен бряг. Открита е и телефонна линия за сигнали от гражданите.

"В общинския съвет ще бъде вкарано предложение за определена сума от резерва, който всяка община има за подпомагане на крайно нуждаещи се, които нямат възможност да си завършат ремонтите", заяви д-р Цветан Костадинов - кмет на община Червен бряг.

По всяка вероятност от общината ще потърсят помощ и от държавата. А хората се надяват подобна стихия да не ги сполетява никога.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има готовност за задействане на Национален авариен план за борба с нефтени разливи след взрива в Румъния
Има готовност за задействане на Национален авариен план за борба с нефтени разливи след взрива в Румъния
Ветерани тренират с млади състезатели кану-каяк в Асеновград
Ветерани тренират с млади състезатели кану-каяк в Асеновград