НОВИНИ

Ветерани тренират с млади състезатели кану-каяк в Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 02.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Срещаме ви с двама гребци ветерани, оставили своята диря в спорта кану-каяк у нас. И до днес 70-годишният Асен Чойков и 80-годишният Димитър Касабов продължават да тренират наравно с младите състезатели от клуба по кану-каяк в Асеновград.

Язовир "40 извора" край Асеновград. Горещият следобед не плаши състезатели и треньори от клуба по кану-каяк "Асеновец", които идват за обичайната си тренировка. Ветераните Асен Чойков и Димитър Касабов също са част от групата.

"Идваме всеки ден, но не всеки ден влизаме, зависи, ако е хубаво времето и тихо. С увеличение на възрастта, от началото повече, но сега вече понамалихме малко. Това ми е единственото нещо, което ми доставя удоволствие", казва Димитър Касабов.

Димитър е участвал на три европейски, две световни и една предолимпийска седмица. Като активни състезатели по кану-каяк, двамата са част от националния отбор през 60-те и 70-те години на миналия век.

Според Асен Чойков постиженията в спорта зависят най-вече от таланта и желанието на състезателя.

Чойков се завръща към гребането през 2019 г. и веднага печели второ място на Държавния шампионат за състезатели над 60 години. Няколко години преди това Димитър Касабов също записва постижение с участието си на Мастърс игрите на олимпиадата в Торино през 2013 г., където се класира четвърти. Според старши треньора на клуб "Асеновец", към който сега тренират ветераните, постиженията им са огромен стимул за младите спортисти.

"Децата много се гордеят с тях, защото те са живата легенда и когато започнат да разказват какво е било преди, на какви лишения са подлагани, е като един много добър пример за тях", казва старши треньора Камен Куцев.

Младите състезатели също казват, че има какво да научат от двамата ветерани.

"Стараем се да тренираме като тях, за да може след време да бъдем като тях, да се представяме на високо ниво", казва Георги Димитров.

14-годишната Татяна е републикански шампион на България за 2019 година. Казва, че е избрала кану-каяка, защото е различен спорт, а постиженията на възрастните спортисти също я вдъхновяват.

Спортът обаче се отплаща и е начин да се запази добрата физическа форма, категорични са Димитър Касабов и Асен Чойков. А за младите спортисти дори е невероятно, когато научат възрастта на състезателите ветерани.

Асен Чойков продължава да си поставя предизвикателства, като желанието му е тази година да се състезава в групата на 50-годишните. И той и Димитър Касабов са категорични, че за децата и младежите от клуба в Асеновград предстоят нови спортни успехи.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Червен бряг може да потърси помощ от държавата заради щетите от градушката
Община Червен бряг може да потърси помощ от държавата заради щетите от градушката
Няма данни за пострадали българи при експлозията в румънска рафинерия
Няма данни за пострадали българи при експлозията в румънска рафинерия