НОВИНИ

Близки и приятели се сбогуваха с Евгений Бакърджиев (СНИМКИ)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:43, 02.07.2021
9023
Чете се за: 02:17 мин.
Общество
Слушай новината

Стотици изпратиха днес в последния му път политика и общественик Евгений Бакърджиев. Той почина във вторник на 66-годишна възраст.

Опелото на Евгений Бакърджиев беше отслужено в столичната църква "Св. Седмочисленици". За да го почетат в храма дойдоха близки, приятели, съмишленици, политици.

Бакържиев беше народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание, а после вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството на кабинета на Обединените демократични сили, начело с Иван Костов. Водеше и преговорите с "Газпром" за доставка на природен газ.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство, специалност „Промишлено и гражданско строителство“, и до 1991 г. работи като проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в „Технострой – СП2“.

След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“, част от коалицията СДС. От 1991 до 1995 г. е кметски наместник на район "Изгрев" към Столична община. През май 1995 г. е избран за ръководител на СДС-София и есента за председател на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 г., на Петър Стоянов за президент през 1996 г. Ръководи Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 г. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание. При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев става заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Статистиката е на страната на Испания срещу Швейцария
Статистиката е на страната на Испания срещу Швейцария
Сийка Милева: До момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове
Сийка Милева: До момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове