НОВИНИ

Сийка Милева: До момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:20, 02.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От прокуратурата съобщиха, че за разлика от предишни избори, сега МВР все още не е разкрило нито една организирана престъпна група за купуване на гласове. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че прокуратурата в момента наблюдава 8 досъдебни производства. Образувани са и 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Със заповед на главния прокурор и на председателя на ДАНС между прокуратурата и агенцията е създадено съвместно звено, което да работи по всички данни за престъпления, свързани с изборите.

Министерство на вътрешните работи не отговори на отправената от нас покана и за първи път от повече от 10 години не участва в звеното. Въпреки това се надяваме да продължи добрата практика по взаимодействие и координация между двете институции с цел гарантирането и провеждането на честни и прозрачни избори, каза Сийка Милева.

От МВР отговориха, че министерството работи съгласно законите и наличието или отсъствието на споразумение с прокуратурата не отменя задължението на двете институции да разкриват и разследват извършени престъпления.

От МВР подчертават още, че имат оперативна самостоятелност и ще спазват закона при сигнал, нарушение или установено престъпление да сезират компетентната прокуратура, а липсата на споразумение не е причина от държавното обвинение да не работят по докладваните от МВР сигнали.

Говорителят на главния прокурор обяви, че преписките, по които се работи в момента са 125 и голяма част от тях са по сигнали именно от вътрешното министерство. А наблюдаващите прокурори са дали указания за проверката им.

За изясняване на фактическата обстановка съдържаща се в сигналите. Както и с цел събиране на достатъчно данни за осъществен състав за престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки, които следва да се осъществят в срок не по-дълъг от 48 часа, каза още Милева.

За осем от случаите вече са събрани достатъчно данни за покупко-продажбна на гласове и са образувани досъдебни производства.

Искам да отбележа, че към момента, за разлика от предишните избори, не са налице разкрити от МВР случаи на групи за купуване на гласове, подчерта говорителят на главния прокурор.

От прокуратурата призовават всички, които имат информация за подготовка и извършване на престъпления свързани с изборите да подават сигнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки и приятели се сбогуваха с Евгений Бакърджиев (СНИМКИ)
Близки и приятели се сбогуваха с Евгений Бакърджиев (СНИМКИ)
Българският делегат Ивета Банкова за впечатленията си от Евро 2020
Българският делегат Ивета Банкова за впечатленията си от Евро 2020