НОВИНИ

Хаос пред РЗИ в Пловдив и Варна - малко на брой РНК ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 07.04.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Лични лекари от Пловдив и Варна настояват за по-прецизна организация при раздаването на ваксини от регионалните здравни инспекции. Хаос имаше днес пред двете Регионални здравни инспекции.

Малко на брой РНК ваксини, много желаещи, липса на стриктна организация и струване на множество хора на едно място. Така може да се обобщи днешния ден в Пловдив и морската столица.

На опашки пред здравните инспекции чакаха и пациенти, и лични лекари. Според джипитата от Пловдив и Варна не бива да се допуска хаос точно сега, когато на практика започва масовата имунизация.

Максимум по един-два флакона от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" слагаха в хладилните чанти специалистите, а чакащите в техните списъци са десетки. Възрастните пациенти, а и не само предпочитат да изчакат, но да им бъде поставена информационна РНК ваксина.

Пред трите имунизационни кабинета на Регионалната здравна инспекция в Пловдив от сутринта имаше хора, които искат РНК ваксина. Тези, които успяха да влязат в списъка, приемаха това като шанс. Някои научили случайно.

За COVID ваксини чакаха и лични лекари от областта. Днес по графика за малките количества от "Пфайзер" и "Модерна" чакаха четири общини и два градски района.

"В момента сме на тото. Чакаме, ако ни дадат един флакон добре, ако не си отиваме. И утре пак чакаме", каза д-р Вълканова, общопрактикуващ лекар.

Според д-р Петров регионалните здравни инспекции са претоварени, но трябва да се помисли за малко по-различна организация при раздаването на ваксините.

Електронната система за регистриране на желаещите да се ваксинират в Пловдив ще започне отново да работи от понеделник, съобщиха от РЗИ.

Във Варна пък личните лекари не бяха уведомени, че раздаването на 195-те флакона от РНК ваксините започва днес.

"Официална информация за днешното раздаване нямахме. Научихме го по наши канали от колеги, които са по-информирани. Взех 2 флакона "Пфайзер" и един флакон "Модерна", добави общопрактикуващият лекар д-р Христов.

Според личния лекар Дияна Люцканова организацията не е много добра.

"Нямаме уведомяване официално от РЗИ, нито знаем какво ще получим като дози, като количества. Предният път съм чакала 3 часа за 2 флакона", каза още Дияна Люцканова.

Раздаването на ваксините ще продължи утре. От РЗИ-Варна заявиха, че личните лекари, за които не достигнат ваксини, ще получат от следващата пратка на "Пфайзер". Тя се очаква след 12 април.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическият бранш у нас настоява за признаване на ваксинационните сертификати
Туристическият бранш у нас настоява за признаване на ваксинационните сертификати
Бъдещият кабинет - какво заявяват партиите досега
Бъдещият кабинет - какво заявяват партиите досега