Румен Радев връчи Почетния знак на 15 изявени медици и здравни специалисти

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 07.04.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В Световния ден на здравето държавният глава Румен Радев връчи Почетния знак на президента на 15 изявени медици и здравни специалисти, които се борят на първа линия с COVID пандемията. Имената на наградените са предложени от няколко професионални организации.

Церемонията започна с едноминутно мълчание за загиналите медици, жертви на коварния вирус.

Президентът Радев благодари на всички здравни работници, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг и изрази признателността си за избора им да останат и да работят в България.

"И не рядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти, вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Искам да ви благодаря за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот", заяви Румен Радев.

Лекарите отбелязаха своя професионален празник

Според президента здравната система също се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и на финансов ресурс, както и да я направи по-ефективна. Семейният лекар д-р Гергана Николова посочи, че всеки медик на първа линия заслужава тази награда.

"И аз мисля, че получавайки я ние, това е оценката за труда на всеки един от нас", добави д-р Гергана Николова.

Думите на д-р Дончо Дончев бяха насочени и към медиците, както той се изрази, "които загинаха на фронта, наречен български болници".

"Ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите:"Юнаци, лека нощ!", каза още доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вики Томова се класира за първи път на 1/4-финал в турнир от сериите "WТА 250"
Вики Томова се класира за първи път на 1/4-финал в турнир от сериите "WТА 250"
Великолепен Кузманов е на 1/4-финал в Португалия след разгром над №3 в схемата
Великолепен Кузманов е на 1/4-финал в Португалия след разгром над №3 в схемата