НОВИНИ

В Деня на здравето: Разказ за борбата, страховете и надеждата от Павликени

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 07.04.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

7 април е Световен ден на здравето и празник на здравните работници - на лекари, медицински сестри, санитари, изобщо на всички хора, които са се посветили на това да лекуват.

Напрежение, умора, силите отдавна са на изчерпване. Пациентите пристигат един след друг. Всички се нуждаят от лечение в болницата. Така започна празникът на лекарите и сестрите в Павликени.

Десислава Димитрова е на 25 години. Лаборант е в микролабораторията на болницата. Разказва, че никога не е имала колебание дали да работи в голяма болница или в чужбина, защото вярва, че хората в малкия град имат нужда от нея. В последната година буквално държи вируса в ръцете си.

"Вземам PCR и бързи тестове за болницата. Няма място за страх в това, което сме избрали, а и не би трябвало, защото всеки е дал клетва да помага и да бъде човечен. Реших да остана тук, защото много хора избират големите градове, за да могат да се реализират повече, а тук недостигат кадри", коментира Десислава Димитрова.

Д-р Румяна Панайотова е кардиолог. Повече от година не е преставала да бъде на първа линия. Разказва, че още първите новини за задаващата се пандемия, събудили у нея тежки спомени.

"Майка ми като медицинска сестра, навремето почина от Хепатит Б, изпадна в кома, беше се заразила по време на работа. И по някакъв начин си ги имах моите лични страхове, но в крайна сметка реших, че аз съм лекар и трябва да го живея достойно този живот, така че до там бяха опасенията ми!", допълни кардиологът Румяна Панайотова.

По обяд и в Павликени сирени на линейки и аплодисменти в памет на лекарите, които загубиха живота си, огласиха града.

И тук COVID-19 е отнел живота на лекар, а днес аплодисментите бяха за него.

"За съжаление при нас почина д-р Паскалев, който беше прекрасен лекар, прекрасен човек. Емблематичен човек за града. Почина в нашето отделение. Месеци минаха оттогава. Лично аз на всяко влизане в манипулационна, имам чувството, че е там, както го видях за последно!", добави медицинската сестра Габриела Паскова.

Надеждата обаче не изгасва. Днес на ръба на силите си, всички вярват, че и това ще отмине, а това предизвикателство е било само да изпита силите на всички, променило ни е към добро.

"Излязохме не малко по-мъдри, а излязохме малко по-човечни, защото се сблъскахме с това, което се случва с пациентите!", каза още Габриела Паскова.

"Искам да благодаря на моето семейство, те са моите герои, защото те ни търпят и ни разбират, създават уюта и комфорта вкъщи, за да може ние изнервени след дългия работен ден да се приберем на спокойствие вкъщи. Благодаря им!", отбеляза медицинската сестра Албена Савова.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 5-и до 12-и клас най-вероятно ще се редуват присъствено през 2 седмици
Учениците от 5-и до 12-и клас най-вероятно ще се редуват присъствено през 2 седмици
Прекъснаха електрозахранването на 15 павилиона в "Младост"
Прекъснаха електрозахранването на 15 павилиона в "Младост"