НОВИНИ

Хърватска демократична общност печели парламентарните избори в Хърватия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:18, 06.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия "Хърватска демократична общност" печели парламентарните избори в Хърватия. Втора е опозиционната коалиция.

Победа за партията на премиера Андрей Пленкович и 68 места в 151-местния парламент на Хърватия.

Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия и лидер на "Хърватска демократична общност": "Голямата подкрепа е и огромна отговорност. Ще го имаме предвид всеки ден през новия мандат, за да можем да се справим с предизвикателствата пред Хърватия".

Опозиционната коалиция получава 42 места при преброени 90 процента от бюлетините.

Давор Бернардич, лидер на Социалдемократическата партия: "Резултатът е лош за Социалдемократическата партия и за коалицията "Рестарт". Не бягам от отговорност и съм готов да се оттегля от лидерския пост - този въпрос предстои да бъде обсъден. Продължаваме напред".

Формацията на певеца Мирослав Шкоро е на трето място с 15 депутати. По предварителни данни в парламента ще имат представители и независимото движение MOСТ на бившия председател на парламента Божо Петров, новото движение на левицата и социалдемократите „Можем", блокът, воден от либералната партия „Разумно" и Хърватската народна партия.

В изборите участваха общо 192 политически блока, партии и независими кандидати. Най-важната задача пред новото хърватско правителство е овладяване на заразата с Covid-19 и възстановяване на икономиката и туризма, пострадали заради пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват разкопките на Хераклея Синтика
Започват разкопките на Хераклея Синтика
63 са положителните проби за Covid-19 при 923 теста
63 са положителните проби за Covid-19 при 923 теста