НОВИНИ

Имунитетът срещу Covid-19 може да е по-разпространен, отколкото показват тестовете

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:13, 05.07.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Имунитетът срещу COVID-19 може да е много по-разпространен сред хората, отколкото показват тестовете. Изследване на Каролинския институт в Стокхолм хвърля солиден лъч надежда в тази посока.

Изглежда, че способностите на човешкия организъм да реагира и да се адаптира вдъхват поне малко оптимизъм, ако съдим по изводите на учените от Каролинския институт. Тези изводи отекнаха в световните медии и донякъде компенсират друга научна информация с по-скоро отрицателен знак. Тя гласеше, че до месец-два след оздравяване, действието на антителата в организма отслабва и коронавирусът може да атакува отново.

Сегашното проучване на института в Стокхолм сочи, че дори и при липса на антитела, човешкият организъм пак може да разполага с имунитет. Това се дължи на специфични Т-клетки, открити при някои от участниците в изследването. Въпросните клетки имат способността да унищожават заразените клетки. Все още не е ясно дали този имунитет просто предпазва отделния човек или пречи за предаването на коронавируса на други хора. Учените търсят отговор на този въпрос.

На този фон Световната здравна организация съобщава за рекорден брой нови заразени с коронавируса за миналото денонощие - 212 316 потвърдени случая. Най-много са заразените в Съединените щати, Бразилия и Индия. Предишният рекорд за едно денонощие е от 28 юни - 189 077.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Народния театър се готвят за първата премиера след принудителната ваканция
В Народния театър се готвят за първата премиера след принудителната ваканция
Бизнесът иска промяна от Фейсбук заради рекламите
Бизнесът иска промяна от Фейсбук заради рекламите