НОВИНИ

Хасан Адемов, ДПС: МС да се занимава с реалните проблеми на хората, а толкова не с изчегъртване

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:43, 29.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството да се занимава с реалните проблеми на хората, а не толкова с изчегъртване и кадрови решения. Този апел отправи в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Той призова управляващите да се заемат спешно с проблемите на болниците, общините, манастирите и всички обществени организации, които са на небитов ток.

"Над 40% от разходите на общинските болници отиват за високите сметки. Трябва да се действа бързо, не да говорят, че трябва да сменят членовете на КЕВР", подчерта Адемов.

По думите му управляващите оставят впечатлението, че искат да наложат волята си върху независимата институция, каквато е КЕВР.

Той допълни, че увеличението на минималния осигурителен доход ще засегне малкия и среден бизнес, които са най-пострадали от кризата.

Според Адемов действията на управляващите не помагат за разрешаването на проблемите, предизвикани от кризите у нас, тъй като се набелязват мерки, чието изпълнение изисква време, а хората имат нужда от спешна реакция на натрупаните проблеми.

"БСП е носител на социалния вектор в управлението и очакванията са социалната защита да е по-висока отколкото при ГЕРБ, но това не можем да го видим при заложения бюджет", изтъкна Адемов.

По думите му не е ясно дали управляващите ще успеят да усвоят заложените инвестиционни разходи от 8 млрд. лева, с които разчитат да компенсират високите цени на енергоносителите, тъй като няма изготвени проекти за тях.

Адемов напомни, че през 2024 г. България цели да влезе в еврозоната, а там критериите за дефицит са значително по-ниски.

"България във вътрешен план трябва да си свърши работата. При тези макроикономически показатели трудно можем да говорим за стабилен преход към еврозоната", изтъкна той.

Хасан Адемов заяви още, че управляващите са заложили голямо увеличение на разходите за пенсии, но ефектът от него няма да се усети значително от пенсионерите.

"Тази година фонд пенсии е 14 млрд. лв. - това е рекордно постижение - 9,9% от БВП. Управляващите твърдят, че 7,3% ще бъде средното увеличение на пенсиите за следващата година, но средно увеличение знаете ли какво означава - пиле със зеле, нали - едната част ще са с по-голямо увеличение, а другата с по-малко и това е, защото има сериозна диспропорция в българската пенсионна система", коментира Адемов.

Той разкритикува правителството, че не се е погрижило предварително всички пенсионери да запазят доходите си от пенсиите и добавките от миналата година след намалението на ковид добавката и преизчисляването на пенсиите, а сега се налага да ги компенсира със задна дата.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас и указанията на корта
Стефанос Циципас и указанията на корта
Даниел Наумов бе определен за най-добър играч на ЦСКА 1948 за есенния полусезон
Даниел Наумов бе определен за най-добър играч на ЦСКА 1948 за есенния полусезон