Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нинова: Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:47, 29.01.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството."

Така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира в "Денят започва с Георги Любенов" призива на Илияна Йотова в ефира на БНТ за по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.

"Госпожа Йотова си позволи да каже "Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори." Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от този парламент и в България има разделение на властите. Нека има спорове между институциите, но в рамките на разделението", каза Нинова.

Илияна Йотова: Победата след 5 години е голяма отговорност и огромно самочувствие

Въпреки критиките си към вицепрезидента Корнелия Нинова увери, че няма напрежение между нея и президентската институция. Президентът Румен Радев си има своите правомощия и ги упражнява, допълни тя. Поясни, че е пропуснала церемонията по встъпване в длъжност заради конгреса на БСП, но е поздравила президентската двойка за началото на втория им мандат.

В "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът Корнелия Нинова изтъкна, че правителството показва ясна воля за справяне с кризите чрез заложеното в бюджета за 2022г.

Тя подчерта, че е предвидено увеличение на капиталовите инвестиции на общините с 30%. Това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток, заради който много населени места въведоха режим на уличното осветление или промени в градския транспорт.

Според нея чрез предвиденото увеличение на социалните плащания в бюджета правителството показва, че започва коренно нова политика, с която се връща ролята на социалната държава. Това са големите идеологически претенции на БСП от години и сега започват да се реализират, изтъкна Нинова.

"Знам, че това не е всичко, което хората очакват. Не можем с магическа пръчка да решим всички проблеми, но това са първи стъпки, които показват че има промяна в политиката", каза Нинова.

За поскъпването на цените на мобилните услуги Корнелия Нинова коментира, че министерството на икономиката и индустрията е предотвратило незаконното двойно увеличение на цените, което са възнамерявали да направят мобилните оператори.

Сега цените на мобилните услуги се вдигат, но само с индекса за миналата година, което е в правото на операторите, подчерта вицепремиерът.

Тя увери, че новият закон за колекторските фирми, ще бъде внесен в Народното събрание до края на февруари. Очаква голяма съпротива от сектора, защото в него се въртят 4 милиарда лева, но увери, че е готова да осъществи промените докрай.

След колекторите да се готвят частните съдебни изпълнители, заяви Корнелия Нинова.

Вицепремиерът и лидер на БСП изтъкна, че социалистите не са се отказали от осъществяването на големите си цели като преизчисляването на пенсиите и прекратяване на практиката болниците да работят като търговски дружества. Изрази увереност, че с актуализацията на бюджета през юли, БСП ще има възможност да заложи големите си политики.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Формула 1 може да има нов рейс директор за началото на сезон 2022
Формула 1 може да има нов рейс директор за началото на сезон 2022
"Трипъл-дабъл" на Крис Пол осигури поредния успех на Сънс в НБА
"Трипъл-дабъл" на Крис Пол осигури поредния успех на Сънс в НБА