НОВИНИ

Хиляди излязоха на протести срещу крайната десница във Франция

хиляди излязоха протест крайната десница франция
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:43, 15.06.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Демонстрации срещу крайнодясната партия "Национален сбор" бяха организирани днес в Париж и други френски градове на фона на предстоящите парламентарни избори, предаде Ройтерс.

След възхода на "Национален сбор" на евроизборите миналата събота полицията съобщи, че 350 000 души се очаква да участват в демонстрацията и 21 000 полицаи са мобилизирани, след като синдикати, студентски и правозащитни организации призоваха за шествия срещу антиимигрантската и евроскептична партия.

Най-малко 150 прояви се очакват в Марсилия, Тулуза, Лион, Лил и други градове в страната.

В Париж, където вероятно около 100 000 души присъстваха на демонстрацията, събитието започна по обяд от Площада на Републиката.

"Участваме в демонстрацията, защото сме изключително разтревожени, че (водачът на "Национален сбор") Жордан Бардела може да стане следващият премиер... искаме да предотвратим това бедствие", каза крайнолявата лидерка на френския Съюз на трудещите се Софи Бине.

снимки: БТА

22-годишна студентка, която присъства на проявата в Париж, каза, че това е първото ѝ участие в протест. Тя заяви, че е "обезпокоена, защото хората вярват на лъжите на тази партия, която има откровено расистко наследство", правейки препратка към "Национален фронт", партията предшественик на "Национален сбор", на която лидер бе Жан-Мари Льо Пен. Той получи наказания заради изказвания, смятани за антисемтиски и ксенофобски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 15.06.2024 г., 21:55 ч.
Спортни новини 15.06.2024 г., 21:55 ч.
Александър Зверев: Вече не мисля за Париж
Александър Зверев: Вече не мисля за Париж