НОВИНИ

Хиляди изпратиха митрополит Йоаникий в последния му път

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 11.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В Сливен днес беше погребан Сливенският митрополит Йоаникий. Той почина на 9 януари на 84 години след дълго боледуване. Хиляди миряни, свещеници и митрополити от цялата страна се стекоха да отдадат последна почит на Негово високопреосвещенство

За кончината на дядо Йоаникий катедралния храм в Сливен беше отворен цяла нощ за поклонение. Днес беше отслужена архиейерейска заупокойна света литургия, последвана от опело.

Йоаникий беше погребан при олтара на катедралния храм „Свети великомъченик Димитрий", по негово настояване в скромни монашески одежди - с дреха от монашеското му подстрижение и Панагия /медальон/ с Богородично изображение, дадена при ръкоположението му за епископ.

"Беше много добър човек. Човек, който говореше тихо, но всъщност казваше много и гласът му звучеше силно", каза Стефан Радев, кмет на община Сливен.

"Впечатлението, което остави в мен е, че това е един човек, който изключително много обича хората и вярва в доброто", каза Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Йоаникий е роден в сливенското село Пет могили със светското име Иван Неделчев. Той е бил монах, архимандрит и митрополит. Близо 44 години бе начело на Сливенската епархия.

За наместник на сливенска митрополия Светия синод определи Варненския и великопреславски митрополит Йоан, който трябва да проведе избор за нов митрополит.

"Животът на архийерея остава следи и остава в живата памет на Светата църква и с книжовната си дейност, и с многоликата си присътвеност като духовен наставник", каза Йоан, Варненски и великопреславски митрополит.

До три месеца трябва да бъде избран новия Сливенски митрополит, а кандидатската листа се очаква да бъде обявена на следващото заседание на Светия синод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са възможните сценарии за войната в Украйна
Какви са възможните сценарии за войната в Украйна
Алексей Навални се яви пред Върховния съд на Русия
Алексей Навални се яви пред Върховния съд на Русия