НОВИНИ

Алексей Навални се яви пред Върховния съд на Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:35, 11.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Алексей Навални - най-яркият критик на Кремъл, се яви днес пред руския Върховен съд по две свои жалби. Едната е за забрана за повече от една книга в карцера, а другата е за времето, което се предвижда за хранене на затворниците. В момента Навални е в наказателна колония, която се намира отвъд полярния кръг или повече от 3400 км от Москва. И двете жалби бяха отхвърлени от съдията, който в края на ноември обяви ЛГБТи движението в Русия за екстремистко и го забрани.

Снимки: БГНЕС

Отслабнал, но духовит и усмихнат - така Алексей Навални се появи от килията си. Беше се подготвил и нямаше записки докато се обръщаше към съда. Обясни с усмивка, че докато са го местили от предишния затвор в този, което отне 20 дни и никой нямаше сведения за него е знаел, че на 11 януари всички ще разберат къде е, защото "има среща със съдия Нефьодов".

"Нашата затворническа система си намери нов враг, и това са мюсюлманите" - това беше една тезите на Навални.

Според него забранитe за повече от една книга в единичните килии са опит да се ограничи изуването на Исляма. Навални разказа за разговор с един от свещениците в предишната изправителна колония.

"Дайте му и Библия, и Псалтир! Защото казва: "Алексей, трябва да ги четеш заедно, иначе няма смисъл". Аз му казвам: "Не може, защото новите правила за вътрешния ред са така написани, че в килията ми може да има само една книга, пък било и религиозна литература". Той гледа килия, гледа масата, гледа и етажерката - "Е, как така? Тук има място за една, две, три... десет книги!", разказа Алексей Навални.

Между 10 и 15 минути - толкова има затворникът Навални, за да се нахрани. Това е крайно недостатъчно, каза в речта си той.

"Затворниците получават по две чаши вряла вода и парче хляб, и реално ти започваш да се давиш с надробеното, горещо е, но време няма. Да кажем, че от затворническата лавка си купите полуготови спагети - за да заприличат на нещо им трябват 7 минути, какво да правя в останалите 3 - да ям или да събирам чаши и прибори, защото чувам как идват да ги събират", обясни опозиционерът.

Алексей Навални използва жалбите си и като инструмент за противопоставяне на властите, като демонстрация на своята сила и независимост и като вариант за връзка с външния свят. Преместването му толкова далече от Москва е очевиден опит гласът му да бъде заглушен, коментират анализатори.

Срещу Алексей Навални има няколко обвинения и излежава 9-годишна присъда. Адвокати му обжалват дело, по което го заплашват 19 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС окончателно оправда бившата шефка на Клиниката по дерматология към ВМА
ВКС окончателно оправда бившата шефка на Клиниката по дерматология към ВМА
Обучението на полицаите ще бъде приоритет №1 на МВР, заяви главният секретар на МВР
Обучението на полицаите ще бъде приоритет №1 на МВР, заяви главният секретар на МВР