НОВИНИ

Ученици пресъздадоха традиции за Василица пред премиера

Александър Марков
от Александър Марков
10:51, 11.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Общество
Слушай новината

Премиерът Николай Денков прие ученици от Средно училище "Трайко Симеонов" в Шумен по случай Василица – празникът, почитан от ромската общност като начало на Новата година.

"Искам да ви поздравя с празника Василица, който идва. Ще ви поканя след това в моя кабинет, за да зададете вашите въпроси и да видите къде, може би и какво, работи един министър-председател. И също така да ми разкажете за вашето училище "Трайко Симеонов", за което прочетох много интересни неща, много хубави факти, но бих искал да чуя от вас как се чувствате в него. Също така днес искам да поздравя специално медиаторите - това е наша може би трета, четвърта среща на празника Василица, преди това в МОН, сега в Министерски съвет. Знаем, че образователните медиатори, както и другите, здравните, социалните са изключително важен стълб, опора, двигател на промените, които са необходими на тези училища, които се опитваме да раздвижим, в които децата да получат още по-добри възможности за развитие. Това, за което много се радвам е, че вашето училище ,освен грижата за учебните занимания, има изключително много активност, свързана с проекти, програмата за изкуствата и спорта, театралния колектив, работата с изучаване на английски език - всичко това са примери, които трябва да могат да стигнат до всяко едно училище", заяви премиерът Николай Денков.

С наричания за здраве и берекет, облечени в типичните за етноса носии, възпитаниците на учебното заведение пресъздадоха традиционната подготовка за Василица. Те "сурвакаха" министър-председателя.

"Искаме да отправим четири послания - първото е, че това, което искаме да кажем, че рoмите не сме маргинализирана група, група от бедни хора, а етническа общност, която има свои традиции и култура, които са част от националната културна съкровищница. Второто нещо, което искаме да кажем е, че днешните ромски деца и младежи се образоват все повече и повече, искат да получат по-високо образование и в същото време ценят своята традиция и култура", каза председателят на "Амалипе" Деян Колев.

"То е едно от близо 300-те училища, които са част от мрежата на центъра Амалипе. През изминалата учебна година в мрежата процентът на отпадналите ученици е под 1%, а в 60% от училищата нямат нито един отпаднал ученик, така че мисията е възможна. Над 96% от децата, които завършват основно образование продължават да учат средно образование", допълни още Деян Колев.

Събитието е част от кампанията "Да възстановим мостовете между нас". Пред децата премиерът поздрави училището за дейностите по спорт, театър и изкуство, а председателят на център "Амалипе" Деян Колев заяви, че процентът на отпаднали ученици е под 1%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Харесвам Australian Open, чувствам се готов за добър сезон
Григор Димитров: Харесвам Australian Open, чувствам се готов за добър сезон
Германия стартира с успех над Швейцария на европейското първенство по хандбал за мъже
Германия стартира с успех над Швейцария на европейското първенство по хандбал за мъже