НОВИНИ

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини

Просветният министър Галин Цоков съобщи, че се подготвя нов стандарт за качество на образованието

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 11.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в предаването "Денят започва". В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7, но само със санкция на директора на съответното училище.

"Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в Наредбата за приобщаващо образование – увеличаваме тези отсъствия по семейни парични на 15 за всяка учебна година", обясни министър Цоков.

По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Министърът съобщи още, че се подготвя нов стандарт за качество на образованието, който ще даде оценка кои училища се справят добре и кои не.

"Проблемът за качеството на образованието е много важен. Изработихме нова визия за качеството на образованието в българското училище. То е свързано не само с формираните умения и компетентности, а с тяхното благополучие и развитие на силни страни и личност. През следващите месеци, ще се разработи стандарт за качество, който на практика ще даде възможност, както за самооценка на отделните образователни институции, къде са стигнали - до колко са повишили резултатите, така и външен поглед върху всяка образователна институция за това как успява да се справя. Тогава ще имаме оценка кои училища се справят и кои не", каза образователния министър.

Усилията на министерството са насочени още към подобряване качеството на работа на учителите, подчерта Галин Цоков.

"Последните дни на 2023 г. подписахме нов колективен договор, с който заплатите на учителите се увеличиха с 8,4%. Началната заплата на учител е 1853 лв., старши учител получава 1911 лв., за директорите възнаграждението е 2250 лв. Учителската професия става все по-привлекателна. Това е увеличение, което е свързано с увеличение на бюджета за 2024 г. в порядъка на 280 - 290 млн. лв., което показва, че развитието на образованието и подобряването на професионалната дейност на учителите, директорите и другия педагогически персонал е много важна политика не само на правителството, но и в Народното събрание", допълни той.

Що се отнася до притесненията на директори на училища с паралелки в област изкуства, Цоков коментира:

"Указанието ни е свързано с това как се развива пазарът на труда и съотношението в различните професии. Няма да има съкращаване на паралелки, а ще работим с тях как да се подобри качеството на образование на техните ученици", каза още министърът.

Днес стартират 276 конкурса за училищни директори в цяла България, съобщи още министър Цоков.

"Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори", подчерта той.

По думите му писменият тест за кандидатите за директори е променен така че да измерва на само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности –възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона победи Олимпиакос за трети пореден успех в Евролигата
Барселона победи Олимпиакос за трети пореден успех в Евролигата
С какви политически заявки започна новата парламентарна сесия
С какви политически заявки започна новата парламентарна сесия