НОВИНИ

Кризата в СОС: Ново отлагане на избора за председател

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:35, 11.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес се проведе най-краткото заседание в историята на столичния общински съвет, което се отложи за 25 януари. Днес градският парламент на София трябваше да заседава за пореден път в опит да избере председател. Още вчера обаче стана ясно, че няма съгласие по темата и заседанието ще бъде отложено.

Повече от два месеца СОС не може да избере председател, а заседанието днес продължи само 5 минути.

От БСП, "Възраждане" и ГЕРБ-СДС са против ротационен председател и против временни решения, но самите те не предлагат такива.

Сред обсъжданите предложения са да има ротационно председателство или временен председател. По-рано тази сутрин Борис Бонев от ПП-ДБ ("Спаси София") коментира в "Денят започва" кризата с избор на председател:

"Не е добър вариант с ротацията. Но когато си предложил за председател човека с най-много преференции и водач на листата на спечелилата най-много партии е отхвърлен, говоря за себе си, когато сме предложили другите да излъчат кандидат, когато след шестото заседание няма избран председател и не сме подкрепени - налага се да направим по-нетрадиционни предложения. Ротацията дава възможност потенциални участници да получат сигурност, че всеки ще има възможността и сигурността да се изяви. Най-голям смут обаче предизвиква моментът, когато изискваме да бъде подписан документ за реформите и политиките, които ще се направят в София"

Кметът Васил Терзиев каза, че партиите, които не участват в преговорите и консултациите не искат да поемат отговорност и така няма да имаме "трайна коалиционна политика".

"Много е лесно да казвам аз съм против, но какво предлагаш, математиката не излиза, ние имаме 23 общински съветника, със седемте човека Математиката е много проста - без ГЕРБ, БСП или и двете, няма как да има стабилно управление - или ще има сглобка, или ще има червена сватба, както казвате, не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато стане. Шести път нищо не се получава, явно няма такава договорка. Ако имаше, още след изборите да сме се сглобили или оженили", заяви кметът на София Васил Терзиев.

"За ротационен председател за нас не е добър вариант. Виждаме на национално ниво, че този вариант е изключително пагубен за държавата. Не искаме това нещо да се прехвърли и в София. Досега имаше, това беше шестата възможност да бъде избран председател на общинския съвет, след като всеки казва, че това е най-важното, ние сме си дали нашето предложение", каза Иван Таков, общински съветник от БСП.

"Предполагам, че има възможност да отидем на разговори, но за момента, честно казано, не сме особено оптимистично настроени за изход от кризата", обясни Деян Николов, общински съветник от Възраждане.

Решението за отлагане на заседанието беше прието почти единодушно - 56 съветници гласуваха "за", 1 - "въздържал се".

Вижте повече в прякото включване на Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия стартира с успех над Швейцария на европейското първенство по хандбал за мъже
Германия стартира с успех над Швейцария на европейското първенство по хандбал за мъже
Националите ни по волейбол до 20 години излизат срещу Черна гора в първия си квалификационен мач за Евро 2024
Националите ни по волейбол до 20 години излизат срещу Черна гора в първия си квалификационен мач за Евро 2024