НОВИНИ

Хиляди се включиха в литийното шествие с иконата на Богородица от Бачковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 17.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция на втория ден след Великден в Бачковския манастир тръгна традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица.

И тази година хиляди вярващи се включиха в шествието с иконата на Божията майка.

Вижте още в прякото включване на Владислав Севов

Един от отличителните за местния духовен живот ритуали е пренасянето на чудотворната икона на света Богородица умиление, която се съхранява в Бачковския манастир, твърди се, още от създаването му. А вероятният период на сътворяването ѝ е 11-и век. Няколко пъти е била загубвана и намирана, като днешното литийно шествие е в почит именно на това. В ранните години на османското владичество иконата била скрита в близката местност Клувията. Това е и заветната точка на днешния поклоннически поход.

През 17-и век е намерена именно на втория ден от Великден и върната в манастира. Разказва се, че после пак изчезвала и се връщала, докато веднъж монах получил в съня си завет от самата Богородица да постави светото ѝ изображение в сборния храм вдясно от централната врата, в отделен иконостас.

На посоченото място светинята е и днес. В процесията до местността Клувията се пренася копие на чудотворната икона, като по 5-километровия стръмен път се редуват нейните носачи. Обикновено това са хора, които искат да благодарят на Божията майка за помощта ѝ и разказват ред истории за лечебната и чудодейната ѝ сила.

Част от миряните пристигат няколко дни по-рано, за да се включат в подготовката за празника. Сред тях е и 88-годишната Люба Попова, която всяка година плете венеца за литията.

"Явила ми се е Света Богородица, казала ми е "Искам да ми служиш". Аз питам как и тя с висок тон ми отговори: "Как ли - ще идеш в манастира ще кажеш, че аз съм те изпратила, ще чистите Клувията, ще подреждате и ще плетеш венеца", споделя тя.

Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий също участва в литийното шествие.

"Да научим тези, които идват след нас на православието, на радостта да си православен. На упованието в живия Бог, на упованието в чистата Богородица, нашата майка небесна и в това прекрасно спасително учение на Светата ни църква, което ни доближава до Бога, до духовността, до светостта, прави ни едни, щастливи и достойни свидетели на възкръсналия Христос", каза той.

От няколко години насам вярващите пренасят копие на чудотворната икона, а оригиналът се пази в църквата, за да не се повреди.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Левски един срещу друг в дербито на българския футбол
ЦСКА и Левски един срещу друг в дербито на българския футбол
Борислав Младенов с дабъл-дабъл при успеха на неговия Виртус Имола
Борислав Младенов с дабъл-дабъл при успеха на неговия Виртус Имола