НОВИНИ

Хиляди семейства в САЩ живеят в страх, че могат да бъдат разделени

Имиграцията е във фокуса на кампанията за Белия дом

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:43, 24.10.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

10 дни преди изборите в Съединените щати - позициите на претендентите за Белия дом остават твърде близки. Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп води в три проучвания, а кандидатката на демократите Камала Харис - в други две.

Един от последните сондажи на "Уолстрийт джърнъл" сочи, че Тръмп има преднина с 47% пред Харис с 43%. Камала Харис втърди тона, наричайки опонента си "фашист", на което Тръмп отговори, че тя е с изкривено съзнание и е стигнала твърде далеч с определението си.

Въпросът за миграцията остава една от горещите теми в кампанията. Кой ще бъде следващият президент на Съединените щати може да предопредели съдбата на хиляди семейства, членове на които са мигранти с неустановен статут.

Рико и Джесика Окампо живеят в страх от години - страх, че семейството им ще бъде разделено и един 34-годишен баща на три деца никога няма да стане американски гражданин. Рико пристига в САЩ от Мексико, когато е двегодишен. Днес е един от хилядите съпрузи на американски граждани в очакване на постоянен статут. Джесика признава, че не е била съвсем наясно с имиграционната система, когато се омъжила за Рико през 2014 г.

"Смятах, че ще бъде лесно и че като се оженим всичко ще стане автоматично, но не стана така. Отне много време, документация, пари в опит да уредим нещата", каза Джесика Окампо.

Рико и Джесика изграждат живота си в Лас Вегас, Невада. Рико обаче живее с чувството, че е похабил време и средства през последното десетилетие без резултат.

"Статутът ми е заложен на карта, защото всеки момент програмата, защитаваща от депортиране имигрантите, може да се окаже във Върховния съд и способността да се грижа за семейството ми да ми бъде отнета", обясни Рико Окампо.

През август администрацията на президента Байдън започна специална програма, чрез която да се облекчат процедурите за гражданство на мигранти, сключили брак с американци - инициатива, предлагаща път към легален статут за близо 500 хиляди души, включително около 50 хиляди деца с един родител гражданин на САЩ. 16 щата обаче подадоха иск срещу програмата с аргумента, че Джо Байдън превишава правомощията си.

"Опасявам се, че ако Тексас и останалите 15 щата успеят, няма да мога да казвам "лека нощ" на децата си като всеки друг американски баща. С документи или без, всеки баща иска най-доброто за семейството си", заяви Рико Окампо.

Предстоящите избори са още един повод за страх за семейство Окампо.

"На всеки четири години е ужасяващо - да обяснявам на децата си защо тези избори са толкова важни за бъдещето на баща им", коментира Джесика Окампо.

Докато стане ясно каква ще е посоката на новата президентска администрация Джесика всяка вечер ще се тревожи дали съпругът ѝ ще се прибере у дома и дали няма да бъде депортиран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 24.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 24.10.2024 г., 20:50 ч.
Официално: Потвърдиха рекорда на Магучих в скока на височина
Официално: Потвърдиха рекорда на Магучих в скока на височина