НОВИНИ

Хората с определени стойности на антитела ще получат зелен сертификат

спортното министерство оплака некачествени проекти младежки дейности
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 09.11.2021
29292
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Всички хора, които имат IgG - антитела над 150 BAU/ml, ще могат да си извадят зелен сертификат без да е необходимо да представят тест за преболедуване от COVID-19.

Това стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Зеленият сертификат за антитела ще важи 90 дни и то само на територията на България, уточниха здравните власти. Удостоверението няма да може да се използва за пътуване зад граница.

Измерването на IgG-антителата ще може да става в лабораториите у нас с всякакви тестове, които са сертифицирани с С-марка и имат чувствителност над 90%.

Кои са надеждните тестове за антитела?

От "Информационно обслужване" заявиха, че сертификатът за антитела ще е достъпен от четвъртък. Резултатите от изследванията за антитела също трябва да са с дата след 11 ноември, за да са вписани в Националната здравна информационна система.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получат зеления си сертификат от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците. Тези, които разполагат с документа, няма да бъдат тествани два пъти в седмицата.

До следващия вторник, когато започва новата учебна седмица, здравните власти ще направят всичко възможно да осигурят цялото количество поръчани щадящи тестове за учениците, коментира здравният министър Стойчо Кацаров. Така учебният процес за най-малките ще може да започне присъствено навсякъде. Той допълни, че са поръчани общо над 1,4 млн. теста.

МЗ: До началото на следващата седмица се очаква всички училища да разполагат с тестове

Въпреки рекордно високия брой на починали от COVID-19, отчетен днес, министърът на здравеопазването коментира, че смъртността е по-ниска от предишните пикове.

При тази вълна има 30% повече заразени с COVID-19 в сравнение с предишните вълни. Делът на починалите, съотнесен към този на заразените, в момента е 3,5, а леталитетът от предишните вълни е стигал до 10, обясни Кацаров.

Делът на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-нисък в сравнение с предишните вълни.

За предстоящите избори Министерството на здравеопазването е предложило на ЦИК всички членове на секционните комисии и застъпници да бъдат със зелен сертификат. Ако някой от тях няма зелен сертификат, здравните власти са готови да предоставят безплатни тестове.

От ЦИК са отхвърлили предложението. Затова на вота в неделя ще важат противоепидемичните мерки, които бяха в сила и на предишните избори тази година. Наличието на зелен сертификат остава само препоръчително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боби Михайлов влезе в социалните мрежи
Боби Михайлов влезе в социалните мрежи
Проверки на заведения и търговски обекти в цялата страна
Проверки на заведения и търговски обекти в цялата страна