НОВИНИ

Храмовете в цялата страна отбелязват Разпети петък

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:01, 03.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Днес за православния свят е Разпети петък - най-тъжният ден от годината - денят, в който Спасителят е разпънат на кръста, за да изкупи греховете ни.

В деня, в който Синът Божи, предаден от Юда, става изкупителна жертва за греховете на човечеството в църквите не се служи Света литургия. На този ден в храмовете се Опелото Христово. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос.

По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода. Изнася се Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста.

Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. В наши дни плащаницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея.

За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция - на надежда за здраве. Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.

Утрешният ден е Велика или Страстна събота. Денят, в който край гроба Господен в храм "Рождество Христово" в стария град на Йерусалим се измолва благодатният огън. Тази година, по решение на Светия синод, делегация на Българската православна църква няма да пътува до Йерусалим.

Частица от измоления през миналата година огън се съхранява в параклиса на Светия синод и ще бъде раздадена на свещениците, за да стигне до домовете на православните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 03.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 03.05.2024 г., 12:20 ч.
Альоша Илиев стана носител на пояса "Васил и Георги Илиеви" в 28-о издание на едноименния турнир по класическа борба
Альоша Илиев стана носител на пояса "Васил и Георги Илиеви" в 28-о издание на едноименния турнир по класическа борба