НОВИНИ

Казусът "Мама и аз": 11 специалности е трябвало да обслужват 40 педиатрични легла, което не отговаря на нормата

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 03.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Като лош сигнал - така от обществения съвет за изграждане на Национална детска болница определиха взетото според тях непрозрачно решение за частната болница, наречена първоначално "Мама и аз".

В "Денят започва" Надежда Рангелова-Бояджиева - член на обществения съвет, обясни, че първоначално в болницата е било предвидено да има 11 педиатрични специалности за 40 детски легла.

"11 педиатрични специалности при първоначално 40 заявени легла - това означава по 3 легла и малко на специалност, което, ако не ме лъже паметта, е под законовата задължителна бройка - 5 броя. Така че всичките тези неясноти, включително и взимането на решението в последния момент без всякаква прозрачност, без всякаква дискусия, обсъждане с ключови фактори в този процес доведе до тази реакция. И да, имаме такива притеснения и опасения, че може да бъде преструктурирана и след това", каза тя.

Проблем е, че водим този дебат - ако имаше детска болница, той нямаше да се състои, коментира доц. Кирил Лисички - началник на педиатрична клиника.

"Проблем с кадрите има - на лекарско равнище, а на сестринско положението е много страшно".

Държавата трябва да избере кое за нея ще бъде приоритет, заяви Надежда Рангелова-Бояджиева.

"Ние се борим с липсата на приемственост в Министерството на здравеопазването. За последните 10 години има 16 министри на здравеопазването. Три са основните проблеми при изграждането на тази болница - първият е кадровата политика. Вторият е инфраструктурата - болницата се намира в Горна баня".

Създаването на болницата ще осигури подготовка на кадри, обясни доц. Лисички, но посочи, че държавата трябва да се намеси при преструктурирането на лечебните заведения след евентуалното ѝ построяване.

"Кой например може да задължи детската хирургия от "Пирогов" да се премести? Затова държавата трябва да бъде тук, иначе няма как да стане".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси нанесе трета пореда загуба на Тотнъм във Висшата лига
Челси нанесе трета пореда загуба на Тотнъм във Висшата лига
Вижте организацията на движение в центъра на София за празниците
Вижте организацията на движение в центъра на София за празниците