НОВИНИ

Христиан Пендиков беше изписан от ВМА, по-късно се срещна с президента Радев

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:02, 06.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Христиан Пендиков, който беше нападнат в Охрид, пребит и докаран с правителствения самолет във Военномедицинска академия е изписан от болницата. На този фон служебният вътрешен министър коментира спирането на български граждани на границата, че Северна Македония трябва да разбере, че пътят към Европа и добрите междусъседски отношения преминава през действия, а не през думи. Примерът Гълъб Донев очаква да разбере какво точно се е случило, за да решат какви действия да предприемат. Президентът на Северна Македония твърди, че държавата му е реагирала, както всяка европейска държава и е спряла само определени български граждани.

След като Христиан Пендиков беше изписан от болница, президентът Румен Радев се срещна с него и го увери, че българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права.

Институциите в Северна Македония трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, изтъкна президентът. Румен Радев поздрави майката на Христиан Пендиков за това, че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име.

В същото време президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски коментира, че отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението.

„На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин", заяви Стево Пендаровски - президент на Република Северна Македония.

Пендаровски заяви, че няма недопуснат гражданин на България, който е поискал да почете Гоце Делчев, освен онези, които са създавали проблеми и че това било запечатано на видео. Служебният министър-председател Гълъб Донев контрира, че България никога не е била заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония и първа е признала независимостта ѝ.

"Разочарован съм от реакцията, която имаха политиците в Скопие по отношение на договореностите, които бяхме постигнали за нормално протичане, невъзпрепятстване, за това да бъдат поднесени цветя на гроба на Гоце Делчев, знаете, че те се опитаха включително да възпрепятстват и официалната българска делегация", заяви Гълъб Донев- служебен министър-председател.

А вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че спазва ангажимента си и отговаря с помощ на изтъкнатата като причина да не се допускат български граждани - "Технически проблем".

"Днес придвижвам три генератора към трите пункта, за да има ток. Като заявка, уверения, като думи - ние получихме достатъчно много такива. За съжаление, към днешна дата действията все още не съответстват на думите. Гледахме с посланика всяка една граница, тъй като те имат такава система и се вижда по камерите - навсякъде се движеха безпрепятствено автомобили. Единствените автомобили, които не се движеха, бяха тези на трите пункта по посока Северна Македония", заяви Иван Демерджиев.

Служебният премиер е възложил на всички институции, които имат отношение към инцидента от 3 и 4 февруари, да направят подробни анализи, за да решат какви стъпки да предприемат занапред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравко Димитров: Община Пловдив не може да издържи финансово да довърши двата стадиона
Здравко Димитров: Община Пловдив не може да издържи финансово да довърши двата стадиона
БФС представи новото лого по случай 100-годишнината на централата
БФС представи новото лого по случай 100-годишнината на централата