Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Демерджиев: Действията на властите в Северна Македония не съответстват на думите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:00, 06.02.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българското външно министерство е направило оплакване по дипломатически път за проблемите, които изпитаха български граждани в опит да достигнат до Скопие в събота за честването на Гоце Делчев. Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова.

Демерджиев поясни, че дори полицаите, които са го придружавали, са били проверявани на границата в продължение на около 40 минути. Той изтъкна, че заявките, които властите в Република Северна Македония дават към България, не съответстват на действията им.

"Днес придвижвам три генератора към трите пункта, за да има ток. Като заявка, уверения, като думи - ние получихме достатъчно много такива. За съжаление към днешна дата действията все още не съответстват на думите. Гледахме с посланика всяка една граница, тъй като те имат такава система и св вижда по камерите - навсякъде се движеха безпрепятствено автомобили. Единствените автомобили, които не се движеха бяха тези на трите пункта по посока Северна Македония.

Ясно казах, че насилието и провокациите раждат насилие и провокации и трябва да спрем този омагьосан кръг. Имах уверението, че ще бъде осигурена сигурността и ще бъдат допуснати всички граждани. Първото беше изпълнено, за гражданите - не.

Поддържаме комуникацията, но много ми се иска в Северна Македония да разберат, че пътят към добрите отношения минава през действия, не през думи. Като заявки и думи получихме много такива, но действията не отговаряха на тях", каза Демерджиев.

От днес вътрешният министър, политическото и професионалното ръководство на МВР започват поредица от работни посещения в областните и главни дирекции на МВР. По време на срещите със състава, които започват на 6 февруари със СДВР, ще бъде направен анализ на дейността на съответните структури.

По-рано днес стана ясно, че България изпраща спасителни екипи и техника с два самолета "Спартан" до летище Адана в Турция след разрушителния трус от 7,8 по Рихтер в югоизточната част на страната. Други екипи на МВР и Българския червен кръст тръгват с автомобили към засегнатия от разрушителното земетресение турски район.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стеф Къри ще пропусне няколко седмици заради травма
Стеф Къри ще пропусне няколко седмици заради травма
Българските сабльорки спечелиха сребърен медал в отборната надпревара на Световната купа в Пловдив
Българските сабльорки спечелиха сребърен медал в отборната надпревара на Световната купа в Пловдив