НОВИНИ

Български аварийни екипи и техника излетяха за Турция, за да помогнат след силното земетресение

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:16, 06.02.2023 (обновена)
7341
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Аварийни екипи от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и Столичната община излетяха за Турция със специализирана техника, за да помогнат със спасителните дейности след опустошителното земетресение в югоизточната част на страната.

Малко преди 13.00 часа екипите и техниката излетяха с два самолета "Спартан" от летище "Враждебна".

Вижте още в прякото включване

Над 1700 са вече жертвите след двете мощните земетресения близо до турско-сирийската граница. В Турция е обявена най-високата степен на тревога - четвърта.

След трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер: Много жертви и огромни разрушения в Турция и Сирия

Има сериозни разрушения, рухнали са цели сгради. Това е най-силното земетресение в района за последните 100 години.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Реджеп Ердоган

Страната ни изпраща още днес 58 служители и 21 единици техника на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", 15 души и 2 единици техника от звеното за Гражданска защита на Столична община, както и 5 кучета и 2 специализирани машини, осигурени от Българския червен кръст, обяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

"На този етап това са исканията, откликнали сме на всички. Към най-бързия начин ще бъдат придвижени хората и техниката. След това сме се организирали да им дадем списък с помощ от палатки и други средства за подслон на хората, чиито домове са разрушени. На професионално и политическо ниво цялата помощ, която може да дадем, ще бъде предоставена", каза Демерджиев.

Спасителен екип на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" тръгна от Пловдив за Турция в помощ на пострадалите от земетресението. В екипа се включват 58 служители, спасители и огнеборци, както и специализирана техника и оборудване.

Автомобилите, с които тръгват българските пожарникари, са универсални. Оборудвани са за различни спасителни дейности. Разполагат с хидравлична техника, кран, както и техника за повдигане на разрушени сгради до 100 тона. Разполагат с въжени системи за изваждане на хора, дихателни апарати, химически костюми и помпи за преточване на запалими течности.

Два екипа от Военномедицинска академия също се включват в помощта, която България ще окаже на Турция след силното земетресение, разтърсило страната по-рано днес.

Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България има готовност да окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението, като се очаква Турция да каже от какво има нужда.

На всеки един от самолетите ще бъде натоварена техника с тегло около 4,5 тона.

Спасителните екипи и техниката ще кацнат на летище Адана, което се намира на запад от епицентъра на труса.

"От сутринта от 8.00 часа Военновъздушните сили имаме готовност и поставена задача да извършим превоз на екипи от Столична община, аварийна помощ и превенция, с необходимото имущество за извършване на спасителни дейности в Република Турция в района на земетресението", заяви полк. Филип Ангелов от ВВС на летище "Враждебна", откъдето ще излетят самолетите.

Операцията е много добре планирана, в много добра координация с екипите на Столична община и ВМА, които ще бъдат транспортирани до зоната на земетресението.

"Обстановката не е много благоприятна по отношение на времето - ниски видимости, доста тежка облачност с гръмотевици, но екипажите са готови за извършване на този полет и съм уверен, че той ще е успешен", заяви полк. Ангелов.

Подготвени са общо четири екипажа - два редовни и един резервен за двата "Спартан"-а. България има готовност да изпрати и трети самолет след връщането на първите два.

По темата работят: Йоана Миланова, Десислава Маркова
Снимки: Десислава Кулелиева, ВМА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Йовчев посети Дейвид Хъдълстоун в САЩ
Йордан Йовчев посети Дейвид Хъдълстоун в САЩ
Виктория Томова изпадна от топ 100, Топалова и Шиникова също губят позиции
Виктория Томова изпадна от топ 100, Топалова и Шиникова също губят позиции