НОВИНИ

Любомир Кючуков: Отношенията София - Скопие достигнаха най-ниското си ниво

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 06.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отношенията между България и Република Северна Македония са на най-ниското възможно ниво и това е единственото, по което и двете страни са съгласни. Това заяви в "Денят започва" Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения.

"Имаме ситуация, при която двама министри в продължение на цяла седмица се опитват да предотвратят физически сблъсъци, слава богу, до това не се стигна. Но вече не мисля, че говорим за език на омразата, а за действия на омразата, за самата омраза.

На практика, близо половината на населението на нашата съседка смята България за враг и ако говорим какво се промени, за да се стигне дотук - промени се българската външна политика с ветото, което наложихме.

Това, че те не са прави за историята, не означава че ние действаме умно в политиката. Българската дипломация като цяло успя да извади българската политика от едно много неуютно състояние, в което се намираше. Когато представихме нещата в полето на правата на човека, тогава станахме по-разбрани.

Това, което направи френското предложение, прехвърли топката в полето на Скопие. Това, че те нищо не правят, не е проблем вече на България, а на тяхното кандидатстване в ЕС", заяви Кючуков.

Според историка проф. Христо Матанов в Скопие има съгласуваност между управляващи и опозиция по отношение на политиката към България.

"Провокациите ще продължат. Друг е въпросът как ще бъдат изтълкувани. Има разнопосочни мнения. Ако говорим за реципрочност - в България няма бити македонци и арестувани, нали така?

Според мен те просто не искат да са членове на ЕС. Като че ли има и опозиция, и управляващи, които спорят за властта, но на по-ниско ниво, което ние не виждаме - има някаква съгласуваност между тях. Те успяха да провалят съвместното честване на Гоце Делчев", заяви проф. Христо Матанов, историк, СУ.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов поздрави Кирил Десподов по случай наградата за "Футболист на годината"
Борислав Михайлов поздрави Кирил Десподов по случай наградата за "Футболист на годината"
В Балчик вече не се страхуват от 5G
В Балчик вече не се страхуват от 5G