Христо Иванов: "Демократична България" има силен потенциал да подкрепи едно управление на промяната

от БНТ
09:10, 24.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

"Демократична България" има много силен потенциал да подкрепи едно управление на промяната, да бъде сила за промяната. Реалността е, че ние се явихме на предишните избори с искане за мандат от гражданите, но те се произнесоха. Мнозинството от гражданите гласува за промяна, но възложи задачата за промяна на "Има такъв народ". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ако ИТН тръгнат към реализиране на концепция за управление, т.е. това означава концепция и определени фигури, тези разговори биха станали много по-ясни и в този смисъл моят призив е да се направи такъв опит", каза Иванов.

По думите му шестте изминали парламентарни дни са показали, че "мнозинство на промяната не може да се очаква".

"Видяхме, когато стана дума за Иван Гешев, как системните партии си спомниха за своите ангажименти неясни към прокуратурата и се изправиха в една фаланга да го защитават", каза лидерът на "Демократична България".

По думите му "Демократична България" ще положи всички необходими усилия за съставяне на правителство. Според Христо Иванов важното е това правителство да е на промяната, защото по думите му мнозинството от българските граждани гласували за промяна.

"Мандатът отива при ИТН, колегите трябва да направят концепцията как трябва да се случи това от тяхна гледна точка", каза Иванов.

"Ние от "Демократична България" е важно да кажем, че сме готови с конструктивно усилие в това отношение, без да поставяме някакви ограничаващи условия, разбира се, това не означава, че ние при всяко условие ще сме съгласни да подкрепим всяко управление. Ние имаме ясна програма за промяна", продължи той.

По думите му в сегашната ситуация е трудно да се говори за промяна, защото "новите партии, тези партии, които се идентифицираха като тези партии на протеста, нямат мнозинство в този парламент и ще трябва да търсят подкрепа от някои от системните досегашни политически играчи, което върви с определени негативи".

"Ние много ясно сме завили с кого можем и с кого не можем и ще се придържаме към това, но парадоксът е, че в момента, ако се появи човекът с папчицата, нали знаете тези папчици, които ги дава президентът с мандата и подложи папчицата на гласуване в парламента, ще получи супер мнозинство, защото невидимата коалиция на оставащите, тези, които не искат да се върви на избори, е доста голяма към момента", каза Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Овчаров: На колко етапа ще бъдат отстранени ГЕРБ е сложен въпрос, но първият етап завърши
Румен Овчаров: На колко етапа ще бъдат отстранени ГЕРБ е сложен въпрос, но първият етап завърши
Проф. Витанов: 25 юли е реалистична дата за групов имунитет при сегашния темп на ваксиниране
Проф. Витанов: 25 юли е реалистична дата за групов имунитет при сегашния темп на ваксиниране