НОВИНИ

Христо Иванов: "Има такъв народ" трябва да излъчи управление на промяната

христо иванов уточни герб годен субект коалиране
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:45, 18.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Около "Има такъв народ" трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната". Това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна. Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа", допълни Христо Иванов.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление.

"Ще подходим отговорно към всеки опит на "Има такъв народ" да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна", подчерта Иванов и отново бе категоричен, че "Демократична България" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

Нинова към Борисов: Като казвате А, кажете и Б, мен ме няма във Вашата азбука

По думите на Христо Иванов страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността.

"Наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява", посочи Иванов и коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител за нова предизборна кампания".

"Няма никаква форма на координиране между нас с ДПС и никога не е имало. Готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение", добави Иванов.

Той заяви, че ПГ на "Демократична България" не подкрепя увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период.

"Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание", каза още Христо Иванов във връзка с внесеното от "Има такъв народ" предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът назначава членовете на ЦИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов загуби срещата за бронзовия медал в Лисабон
Ивайло Иванов загуби срещата за бронзовия медал в Лисабон
Георги Първанов: По-добре с правителство, отколкото да се форсира политиката към нови избори
Георги Първанов: По-добре с правителство, отколкото да се форсира политиката към нови избори