НОВИНИ

Христо Крушарски: Бих подкрепил Стилиян Петров за президент на БФС, Гонзо не става за ръководител

"Този Конгрес виждам, че ще се разводни. Ще има разпределение на гласовете. Този избор ще се обжалва и ще продължава да се точи. От разговорите, които водих с моите опоненти, стигнах до Михаил Касабов, защото той все пак е немски възпитаник. Убеди ме, че ще казва „не“ там, където не трябва", коментира президентът на Локомотив Пловдив по време на пресконференция

христо крушарски бих подкрепил стилиян петров президент бфс гонзо става ръководител
bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 04.03.2024
Чете се за: 09:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски даде обширна пресконференция, на която говори за предстоящия Конгрес на Българския футболен съюз (БФС), както и за кандидатите, които ще се борят за поста президент на централата.

Припомняме ви, че бизнесменът също беше сред тези, които изрази намерение да се включи в битката да оглавят родния футбол, но впоследствие се отказа и заяви, че ще подкрепи Михаил Касабов, а освен това сподели, че би застанал и зад евентуална кандидатура на Стилиян Петров.

"В България вечно се оправдаваме. Решението да се откажа го взех доста трудно. Този Конгрес виждам, че ще се разводни. Ще има разпределение на гласовете. Този избор ще се обжалва и ще продължава да се точи. От разговорите, които водих с моите опоненти, стигнах до Михаил Касабов, защото той все пак е немски възпитаник. Познавам го от времето на Иван Славков, имал съм допирни точки с него, знам му възможностите. Едно е да си президент, друго е да си вицепрезидент. Убеди ме с това, че няма да допусне нито един мой колега в управлението. Ще казва „не“ там, където не трябва", започна Крушарски.

"Срещата със Стилиян Петров протече над час и половина. За първи път говорих с него. Проведохме разговор и аз го попитах защо не е той. Той ми отговори, че е поел ангажимент към Бербатов, че не знам какво си. Ако беше Стилиян, бих застанал зад него. Надявам се, че на Конгреса ще се задават неудобни въпроси, за да се направи правилния избор", продължи той.

Босът на Локомотив Пловдив разкри и малко повече детайли около своята идея за разпределяне на средствата между отборите от таксите, които държавата получава от бетинг компаниите.

"Този Конгрес дали ще мине, или не, аз съм започнал една инициатива. Показах го писмото. Пуснах до четирите основни институции на България искане от 50 клуба за разглеждане закона за спорта и отделяне на средства за футбола от данъците, които събират от тях. Ако от 200 милиона, които държавата взима от бетинг компаниите, се отделят 20% за футбола, мога да ви кажа набързо какво ще се получи. Ще започна от селския футбол. Всеки отбор ще получи по 20 хиляди лева. По 50 хиляди лева на „В“ групите. На Втора лига по 300-400 хиляди лева. На професионалните по един милион. Отборите ще почнат да цъфтят и да връзват. Наблягаме върху закона за спорта по-общо, не само във футбола. Без държавата нищо няма да се случи. Върху тези две неща ще продължа да работя и няма да оставя работата недовършена. Програмата за БФС е тук, мога да ви я оставя. Ще я дам на колегите, ако имат желание. Развита е. Няма да остана безучастен", коментира Христо Крушарски.

"Ако има държава да седне и да каже, че не ни трябва спорта, аз приключвам. Ако го няма спортът, тези малки деца на какво ще се научат. Ние сме свикнали като каже, че не става, някой да ни свърши работата. Този път аз няма да я оставя и ще я свърша до край. Дори „не“ е отговор, но искам да знам защо. На писмото, което пратих на четвъртия ден получих отговор от парламента. От ММС няма никой. Според мен нещата ще станат по един или друг начин. Аз се опитвам да събера всички клубове от всички спортове. Ще го направя и ще постигна резултат", допълни той.

Бизнесменът разкри и малко повече детайли около плановете на кандидат-президента Михаил Касабов, уточнявайки, че по никакъв начин не му е повлиявал за това да влезе в битката за оглавяване на БФС.

"Някой трябва да започне. С Мишо говорих точно на тази тема. Той също ми каза, че няма да води разговор със Стилиян, но ще ги покани. Каза ми как ще разпредели функциите в БФС. Първото ще отдели Лигата. Президентът на Лигата ще участва в управлението, в Изпълкома. Шефът на аматьорската лига също. Оттам нататък ще са хора, които не са свързани с футбола, но могат да помагат. За футбола трябва много малко да се тръгне напред. На мен на година не ми достигат 400-500 хиляди лева. Сега съм закърпил по някакъв начин тези пари. Да се надявам, че държавата, ако откликне и тръгне да помага с този милион ще скочим две нива нагоре. Ще продължавам за обединението", категоричен е ръководителят на Локомотив Пловдив.

"Това, което говорихме с Мишо, каза че ще въведе немския начин на футбола. Надявам се, че ако той успее да го направи, ще има успех. Професионалната линия да е на ротационен принцип и да няма шуробаджанащина. Над 30 години Мишо Касабов е там. Повлияли са му приказките, които е водил, например с Христо Бонев. Те се познават от едно време. Христо Бонев му каза, че може да го направи. Близкият му кръг са му повлияли да тръгне да се бори. Не съм аз", каза още босът на "черно-белите".

Крушарски обърна внимание и на останалите кандидатури за поста президент на БФС, като разкри и защо би подкрепил Стилиян Петров, ако той се бе включил в надпреварата.

"Пак казвам, че ако беше Стилиян – да. Той може да е убедителната фигура, показа, че има потенциал. Ако Мишо не успее да ги обедини, ще се получи същото. Трябва да се тръгне от първия ден. Гонзо си е добър футболист, но не може да е добър ръководител. Не знам каква е тази инициатива. Няма административен опит. Работил е при мен. Видял съм, усетил съм, пипнал съм и си казвам моето мнение От разговора със Стилиян, който водих, може да ме пребори дори мен. Той си работи по бизнес, създал го е и го управлява. Как мога да ви убедя, ако не съм сладкодумен. Човекът е постигнал нещо след футбола. Другите си харчат парите и чакат отнякъде пак да поизкарат", заяви президентът на "смърфовете"

"В разговора, който водих със Стилиян го попитах защо не е на преден план. Каза, че не иска сега да нарушава дадената дума. Това ще му изяде главата на Бербатов. Мога да ви кажа как ще се гласува на Конгреса. Единият ще е 30%, другият ще е 25%, а останалите ще са разпределени между другите кандидати“, смята собственикът на Локо Пловдив. Според него шеф на съдиите не трябва да е чужденец и посочи Илия Чалев като добър кандидат за поста", продължи бизнесменът.

Накрая собственикът на Локомотив Пловдив сподели кой за него е най-големият проблем на българския футбол, както и кого той би предложил за шеф на съдийската комисия.

"Най-големият проблем на държавата, включително на футбола е липсата на кадри. Не ги създаваме. В един човек трябва да инвестираш, за да го направиш конкурентоспособен. Всеки критикува. Кой може да стане главен мениджър на българския футбол. Няма никой. Ако може Мишо да вкара един човек мениджър, методист, отдолу да сложи няколко човека и тези хора да могат да контролират надолу това, което се прави. За шеф на съдиите бих сложил един човек, който навремето беше шеф на ДК. Бивш футболист, подгониха го едно време за един мач. Казва се Илия Чалев. Най-лесно се управляват съдиите", завърши Христо Крушарски.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от разградско село стана жертва на онлайн инвестиционна измама за 16 000 лв.
Мъж от разградско село стана жертва на онлайн инвестиционна измама за 16 000 лв.
Засилен трафик в последния от поредицата почивни дни
Засилен трафик в последния от поредицата почивни дни