НОВИНИ

Христо Стоичков за работата във ФИФА, националите на Илиан Илиев и промяната в БФС

Легендата на българския футбол Христо Стоичков посети Бургас, където се срещна със стотици свои симпатизанти.

Станко Димов
от Станко Димов
14:23, 14.09.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Христо Стоичков Бургас
Снимка: БНТ, Елеана Цанова
Слушай новината

Легендата на българския футбол Христо Стоичков посети Бургас, където се срещна със стотици свои привърженици. „Камата“ откри демонстративен детски турнир в центъра на града, а освен това представи и своята автобиографична книга, раздавайки много снимки и автографи.

Пред репортери Стоичков коментира и новите си ангажименти към ФИФА, които пое в края на лятото, непосредствено след Олимпийските игри в Париж.

„Щастлив и горд съм, че след толкова много разговори, преговори, Джани Инфантино (президент на ФИФА) се спря на Христо Стоичков да отговаря за всички турнири и проекти, които са свързани с ФИФА и най-вече с програмите, които са съставени за развитието в училищата в цяла Източна Европа. Щастлив съм, че мога да посетя много държави, сигурно са над 30, в които въпросните проекти ще бъдат пуснати. Нашият футболен съюз, както и другите институции, трябва да кандидатстват за тези програми, които са уникални за развитието на футбола във всички училища“, коментира "Камата" в Бургас.

Легендарният номер 8 коментира и представянето на националния отбор на България под ръководството на Илиан Илиев. Припомняме, че „трикольорите“ са с 4 точки след първите два двубоя в турнира Лига на нациите, след 0:0 като гост на Балерус (на неутрален терен) и 1:0 в Пловдив срещу Северна Ирландия.

„Илиан Илиев има едно голямо качество – обича много младите футболисти. Имах щастието и удоволствието да играя с Илиан през годините. Винаги съм казвал, че за съжаление не успя да попадне в групата от 24 футболисти за световното първенство в САЩ. Сега обаче му се отдава възможността, особено след следващия мач с Люксембург, дай Боже да го спечелят, да бъде участник на световно първенство. Илиан Илиев е момче, което се грижи за футбола. Много години във Варна налага млади футболисти, не го е страх и това е правилният път – да налагаме наши момчета“, категоричен е Стоичков.

Бившият ас на Барселона коментира и промените в БФС – смяната на Борислав Михайлов с Георги Иванов, която стана факт след Конгреса на футболната централа през март.

„Тя промяната вече е ясна – Георги Иванов е президент на футболния съюз. Аз го познавам най-добре от всички вас, защото съм играл с баща му, лека му пръст. След това Георги игра в националния отбор, когато аз бях треньор. Георги е едно мъжко момче, което, предполагам, че ще държи на думите си. Видяхте, че започнаха промените от съдийството, където беше крайно време да се отделят чужденците. Георги Иванов започна промените и се надявам, че ще направи всички промени за развитието на нашия футбол“, каза още Стоичков.

За Стоичков това беше второ гостуване в Бургас в рамките на няколко месеца. През май кавалерът на Златната топка за 1994 г. отново посети морския град, като събра стотици деца на централния площад („Тройката“). Тогава Стоичков обеща, че ще върне в Бургас при първа възможност.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вучич сложи подписа си за връщане на задължителната военна служба в Сърбия
Вучич сложи подписа си за връщане на задължителната военна служба в Сърбия
С джентълменско писмо: ПП-ДБ ще искат от ГЕРБ приемането на 3 закона
С джентълменско писмо: ПП-ДБ ще искат от ГЕРБ приемането на 3 закона