НОВИНИ

Хронология на шпионажа - три скандални разработки бяха разкрити от службите само за година

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:02, 23.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
хронология шпионажа три скандални разработки бяха разкрити службите година

Двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Целта е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. Доказателствата за разузнавателна дейност са предадени на външния министър от главния прокурор днес.

Това е пореден случай по разкриване на шпионаж от чужди граждани на българска територия. Само в рамките на година станахме свидетели на три шпионски скандала.

Ето и хронологията:

- На 10 септември 2019 г. беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. На бившия генерал от КГБ Леонид Решетников беше забранено да влиза у нас за 10 години. Такава забрана получи и руският бизнесмен Константин Малофеев.

- На 4 ноември в Москва Николай Малинов получи лично от руския президент Владимир Путин орден "Дружба". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "би имало пагубни последици" за България, ако "Малинов бъде наказан".

В края на октомври избухна друг шпионски скандал между България и Русия.

- На 28 октомври - прокуратурата обяви, че има разследване за шпионаж срещу дипломат, заемащ поста първи секретар в Посолството на Руската федерация в София. Два дни по-късно украински медии съобщават, че името на изгонения шпионин е Владимир Русяев.

- На 1 ноември премиерът Борисов разкри, че изгоненият дипломат се е опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация.

- В края на януари тази година двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни след сигнал на ДАНС, че е направен опит да достигнат до информация, която е държавна тайна. От външно министерство съобщиха тогава, че става въпрос за първия секретар в консулския отдел и служител в Търговското представителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без глоби за директорите, ако ученик е без маска извън класната стая
Без глоби за директорите, ако ученик е без маска извън класната стая
Българи в САЩ с пореден онлайн протест срещу правителството
Българи в САЩ с пореден онлайн протест срещу правителството