НОВИНИ

Хуманитарна криза в Афганистан след една година управление на талибаните

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:25, 15.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

В Афганистан талибаните отбелязват една година от идването си на власт след изтеглянето на американските сили. Влизането в Кабул на 15 август миналата година отбеляза края на светкавична офанзива за превземане на страната, както и на 20-годишното присъствие на Съединените щати и техните съюзници.

И, ако талибаните отбелязват датата тържествено, за афганистанците промяната съвсем не е празник. Страната остана изолирана от света, милиони се борят за физическото си оцеляване, а битката за човешки права изглежда невъзможна.

С викове "Да живее ислямското емирство Афганистан" и "Аллах е велик" в Кабул отпразнуваха деня, в който талибаните превзеха без бой афганистанската столица.

Година по-късно управниците уверяват, че са освободили страната, някои хора твърдят, че живеят по-сигурно, а светът гледа със смайване и тревога промените. Макар да обещаха да не налагат строго законите на шериата, както при управлението си в края на миналия век, талибаните забраниха на момичетата да посещават средните училища. По данни на ООН това засяга над един милион ученички в страната.

Жените отново са изтласкани от обществения живот. Те са принудени да излизат покрити, желателно с бурки, и не могат да заемат редица длъжности.

Талибаните са глухи за призивите от света да не нарушават човешките права. Но още по-сериозен проблем е тежката икономическа и хуманитарна криза.

След спирането на международната помощ над половината от 40-милионното население на Афганистан живее в бедност. В страната има недостиг на храна и милиони са изправени пред продоволствена несигурност. Смята се, че тази година може да бъдат загубени над 900 000 работни места. Досега нито една държава в света не е признала управлението на талибаните, но и никой няма влияние да спре упадъка на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушени ли са правилата за превоз на деца?
Нарушени ли са правилата за превоз на деца?
Боряна Калейн получи приза "Гимнастичка №1 на Европа за 2021 година"
Боряна Калейн получи приза "Гимнастичка №1 на Европа за 2021 година"