Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Надежда Йорданова: Тежките катастрофи с много жертви са хроничен проблем за България, изисква се безпощаден контрол

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 15.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Политика
Слушай новината

"Многото тежки катастрофи, многото жертви по пътищата са траен, хроничен, дългогодишен проблем в България", отбеляза Надежда Йорданова от "Демократична България", бивш министър на правосъдието, в "Още от деня". Посочи, че всеки такъв проблем изисква както законодателни мерки, така и организационни, както и безпощаден, последователен, траен контрол, не акции, а ефективно прилагане на закона.

Какви са причините за катастрофата със сръбския автобус на АМ "Тракия"?

"Когато имаме глоба, тази глоба да бъде събрана, да бъде наложено ефективно наказание. Ние не трябва да скачаме от акция на акция след тежка катастрофа", каза Надежда Йорданова.

Тя подчерта, че носенето на отговорност от институциите и отговорните лица в България винаги е било проблем, системен проблем. Наказаните длъжностни лица в България са рядкост, коментира още Надежда Йорданова.

"Това е проблем, който трябва да решим. "Демократична България" има решения и е готова да ги приложи", отбеляза бившият правосъден министър.

Серия от инциденти с автобуси през последните месеци у нас

Надежда Йорданова посочи, че в съдебната система промените не се свеждат само до закриването на Специализирания съд и прокуратура.

"В последните дни на последното Народно събрание успяхме също така да гарантираме организационна самостоятелност и повече ресурсна обезпеченост на работата на европейските делегирани прокурори в България. Също така гарантирахме на законово ниво стартирането на единната информационна входна точка за запорите на движими вещи в регистрационен режим - МПС, селскостопанска техника и т.н.", отчете тя.

По отношение на позицията им за свалянето на главния прокурор Надежда Йорданова посочи, че функциите, мястото на главния обвинител, продължават да бъдат проблем за българската съдебна система - както институционално, така и от гледна точка на човека, който в момента изпълнява тази функция.

Съдов хирург от болница в Стара Загора е лекарят, оказал първа помощ на ранените на "Тракия"

"Аз като министър приложих всички допустими законови средства и провеждането на една процедура, не мога да я определям като провал. Да, има още много стъпки да се реализира тази цел", подчерта бившият правосъден министър от "Демократична България".

Тя коментира и средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и необходимите 23 законопроекта, като опроверга твърденията на ГЕРБ.

"Антикорупционният закон - колко пъти ГЕРБ и други политически партии проваляха кворума на Правна комисия, за да го разгледа. Законопроектът за изменение и допълнение на Търговския закон за иновативните компании за по-гъвкавото им финансиране дълго време чака, за да стигне до пленарна зала, също измененията в Търговския закон относно несъстоятелността", посочи Йорданова.

Какво каза Надежда Йорданова вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големите ни спортисти се включиха в благотворителен търг в помощ на млада жена с множествена склероза
Най-големите ни спортисти се включиха в благотворителен търг в помощ на млада жена с множествена склероза
Серия от инциденти с автобуси през последните месеци у нас
Серия от инциденти с автобуси през последните месеци у нас