НОВИНИ

Развръзка около убийството на швейцарския бизнесмен в Кладница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:11, 15.08.2022
5354
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Развръзка около убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница. 57-годишният Борислав Панев е обвинен за умишлено убийство. Според прокуратурата той е близък на семейството и има лични и професионални отношения със съпругата на жертвата Елизабет Ланге.

Потвърди се версията, че Удо Ланге не само се е познавал с обвинения за убийството, но му е имал голямо доверие. Борислав Панев от няколко години е работил за семейния бизнес на Ланге, свързан с двете пекарни на семейството. Жертвата и обвиняемия са били заедно почти през целия ден на 11 август и най-вероятно двамата заедно са били в автомобила на Ланге, когато бизнесменът за последен път се е прибрал. А най-вероятният мотив са по-близките отношения, които Борислав Панев е имал със съпругата на Ланге - Елизабет. На този етап няма доказателства Елизабет Ланге да е замесена в убийството, но разследващите не изключват възможността освен Панев да бъдат привлечени и други обвиняеми.

Съпругата на Удо Ланге и задържаният за убийството на бизнесмена имали лични отношения

57-годишният Борислав Панев е задържан вчера рано сутринта в дома си в София. При обиск разследващите успяват да открият доказателства, които имат отношения към убийството на Удо Ланге. Следва внимателен преглед на записите от четири охранителни камери и няколко разпита. Последният е на Елизабет Ланге, съпруга на убития и е проведен пред съдия. Според източници от разследването именно показанията ѝ се оказват решаващи.

"Събраха се достатъчно доказателства, повдигнато е и е предявено обвинение за извършено умишлено убийство. Задържано е лицето за 24 часа, след което е удължено до 72 часа с прокурорско постановление", каза Аделина Алексиева, наблюдаващ прокурор, Окръжна прокуратура Перник.

За разследващите вече няма спор, че Удо Ланге е убит в гаража на своята къща. Фатално е нараняването на белите дробове, което е причина за силен вътрешен кръвоизлив. А оръжието не е огнестрелно.

"Имаме доказателства за употребен конкретен вид оръжие, дали това оръжие е било годно да причини увреждането, което е констатирано при огледа и аутопсията на трупа очакваме да отговорят експертите", каза Албена Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура Перник.

Убийство в пернишкото село Кладница - бизнесмен е прободен с шило

Източници от разследването твърдят, че през последните часове преди убийството Удо Ланге и Борислав Панев са били заедно. Двамата са проверили работата в семейната пекарна на столичния булевард "Витоша", а след това производствената база в Кладница, която се намира на няколкостотин метра от дома на Ланге.

"Този човек е познат на пострадалия, познат на семейството му. Работил е при съпругата на жертвата", каза Аделина Алексиева.

"Задържаният и съпругата на пострадалия са в лични и служебни отношения. Така ще ви отговоря", каза Албена Стоилова.

Обвиненият за убийството Борислав Панев е бил чест гост в дома на Ланге. Според събраните доказателства във фаталната привечер на 11 август бизнесменът е возил в автомобила си уличения за екзекутор, когато се прибира в този гараж. Убийството е извършено минути по-късно, а тялото е открито до автомобила. При първоначалния оглед не са открити следи от насилие, нито кръв.

Аделина Алексиева, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура Перник каза:

Извършителят ли е предприел действия по укриване на убийството?

- След като станат готови заключенията по експертизите ще ви кажем категорично. Сега няма как да отговоря след като те не са готови.

А къде е била съпругата към момента на предполагаемото извършване на убийството?

- Тя е била в жилището си. То е достатъчно голямо.

И днес Елизабет Ланге не беше открита за коментар. Семейните хлебопекарни в Кладница и в центъра на София бяха затворени.

Корекция на обвинението може да има. То в момента е за умишлено убийство, а от заключенията на експертите зависи дали ще бъде квалифицирано като умишлено по особено мъчителен за жертвата начин. От прокуратурата се надяват яснота по този въпрос да има още утре, когато ще внесат в Окръжния съд в Перник искане за определяне на най-тежката мярка "задържане под стража" по отношение на Борислав Панев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полина Трифонова спечели групата си на Европейското по тенис на маса в Мюнхен
Полина Трифонова спечели групата си на Европейското по тенис на маса в Мюнхен
Автобус се запали в Бургас (СНИМКИ)
Автобус се запали в Бургас (СНИМКИ)