НОВИНИ

Подобрява се състоянието на едно от децата от катастрофата на "Тракия"

Айше Сали
от Айше Сали
17:00, 15.08.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Още
Слушай новината

Двете тежко пострадали деца от катастрофата на АМ "Тракия" са транспортирани тази сутрин с две линейки от болницата в Стара Загора в "Пирогов". Детето, което е било в по-тежко състояние се подобрява. Другото е в операционна и повече за състоянието му не може да се каже, докато не приключи операцията. Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медиите.

Вижте повече във видеото

В момента тече операция на детето, което е с фрактура на таза и бедрото. То е и с разкъсвания.

Другото дете е постъпило в много тежко състояние - неконтактно с висока температура, след настаняването в "Пирогов" и взетите мерки, то вече е контактно. Овладяно е, няма сериозни трайни увреждания, но има доста контузии.

Децата са на 10 и 11 години. Няма информация дали близките на двете деца са пристигнали. В България е министърът на здравеопазването на Сърбия, който е посетил децата, настанени в болница и тези в хотела, за които не се налага хоспитализация.

Две от по-тежко пострадалите деца в катастрофата на "Тракия" ще бъдат лекувани в "Пирогов"

Д-р Асен Меджидиев заяви, че е осигурен психолог за децата, които са в Стара Загора.

За часове, благодарение на Бърза помощ в София, които са мобилизирали лекари в почивен ден, е организиран транспорт за превозване на по-леко пострадалите деца до границата със Сърбия. Там ще ги очакват екипи, които да ги прехвърлят в техните болници.

Няма други тежки случаи, няма проблем с транспорта и някое дете да се е почувствало зле по време на транспортирането, каза още здравният министър.

По-леко пострадалите в катастрофата на АМ "Тракия" бяха транспортирани до границата със Сърбия

Около 14.00 ч. седем деца, ранени при катастрофата на сръбски автобус снощи на магистрала „Тракия“, отпътуваха към "Калотина". Децата са в добро състояние и на българо-сръбската граница ще бъдат поети от здравните служби на Република Сърбия.

В болницата в Стара Загора под медицински грижи остават общо шестима души - трима възрастни и три деца, които са с коремни травми.

След катастрофата 44 от пътниците в автобуса са транспортирани с линейки до болницата в Стара Загора. 12 деца и двама възрастни прекараха нощта в лечебното заведение.

"Повечето са с травми на ръце, крака и едно дете има със счупен таз. С политрамви са. С множество охлузвания по тялото. Има един мъж , който е със счупена предмишница. Двама или трима има с контузионно огнища в белите дробове", каза д-р Веселин Иванов - гръден хирург в болницата в Стара Загора.

Възрастен мъж е с ампутиран крайник. Пред болницата пристигнаха близки на пострадалите.

В болницата пристигнаха служебният министър на здравеопазването и сръбският му колега. Двамата посетили всички настанени в лечебното заведение.

"Състоянието на децата е стабилно с изключение на две от децата. Останалите деца са добре. Възрастните също са в добро състояние", каза д-р Асен Меджидиев.

"Най-важното от всичко е, че всички граждани на Сърбия - родители и деца, са живи. Разговаряли сме с всички настанени в болницата. Благодаря на българските власти за това, което направиха за нашите граждани и деца, че са се погрижили за тези, които са в болница и за настанените в хотела", каза министърът на здравеопазването на Сърбия Златбор Лончар.

5 линейки превозиха 7 пострадали сръбски деца през граничния пункт "Калотина" (СНИМКИ)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 линейки превозиха 7 пострадали сръбски деца през граничния пункт "Калотина" (СНИМКИ)
5 линейки превозиха 7 пострадали сръбски деца през граничния пункт "Калотина" (СНИМКИ)
Мост се срути в Норвегия, докато по него минавали камион и кола (ВИДЕО)
Мост се срути в Норвегия, докато по него минавали камион и кола (ВИДЕО)