НОВИНИ

Петър Витанов: България се съгласи да намали с 15% потреблението на газ

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 15.08.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

В момента Европа е в средата на каскада от кризи и търпи страшно много негативи, това заяви в "Още от деня" евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на НС на БСП Петър Витанов.

По думите му съвкупността от тези кризи прави гражданите на Европа най-потърпевшите след гражданите на Украйна и може би на Русия.

Огромна е кризата, свързана с климатичните изменения. Подобни явления, на каквито сме свидетели, не сме виждали до момента. Войната пък предизвика енергийна криза, с която Европа не може да се справи. Има предложения за решаването на част от въпросите, включително с газовите доставки, но за това трябва време, отбеляза той.

Според него централно решение на енергийния проблем с общи доставки на газ по начина, по който се реализираха ваксините за Ковид, е невъзможно. Обясни, че проблемът е в липсата на достатъчно газ. Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен.

Категоричен е, че Европейският съюз не само регистрира кризите, но и дава своята трактовка за решаването им. По отношение на климатичните изменения ЕС е много амбициозен. Зелената сделка буквално е флагът на ЕК. Що се отнася до войната - там Европейският съюз прави, каквото е възможно, но отчита, че страните не са извършили своята диверсификация.

Петър Витанов призна, че вероятно има двоен стандарт по отношение на санкциите към Русия, защото "Германия продължава да си плаща, по "Турски поток" обемите не са намалени, Италия продължава да си плаща, големите страни продължават да си плащат". България взе идеологическо решение, което нямаше как да бъде оправдано икономически, подчерта той.

България се съгласи да намали с 15% потреблението на газ. Като държава сме изложили своето становище и то е положително.

По отношение на предстоящите избори Витанов беше категоричен:

"БСП има една функция. Тя не може да бъде партия-патерица. БСП или трябва да управлява, или трябва да е опозиция."

Призна, че не приема да види партията си с две или три министерства и четвърта или пета политическа сила.

"Трябва да имаме различни послания от това да казваме, че един или друг ни е виновен или да се молим като просяци да бъдем в някаква коалиция", посочи Витанов.

Допълни, че в този несправедлив свят БСП не може да не говори за равенството, за справедливостта, за доходите, за политики, за промени, за екология, за климат. Призна, че БСП е постигнала своите успехи в социалната сфера.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоминистерството изостава при усвояването на над 200 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост
Екоминистерството изостава при усвояването на над 200 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост
Най-големите ни спортисти се включиха в благотворителен търг в помощ на млада жена с множествена склероза
Най-големите ни спортисти се включиха в благотворителен търг в помощ на млада жена с множествена склероза