НОВИНИ

И днес в Левски търсим собственото ни бъдеще, заяви Илияна Йотова в Ловеч

Илияна Йотова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:27, 18.02.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, търсим онази държава, държавност и народ, така, както той си ги представяше, така, както мечтаеше за един освободен народ, достоен с всички в Европа, така, както искаше да има справедливост, да има съвършено равенство, да има братство, да има разбирателство и всеки да намери своето място", заяви в Ловеч вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя присъства на гражданското поклонение с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в града, което е част от възпоменателните събития по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Всяка година на 18 февруари се събираме тук, в Ловеч, не за да си припомним образа на онзи студен зимен ден, черното бесило, а за да склоним глава в почит на Апостола на българската свобода. Кой е Левски - всеки един от нас може да си отговори сам. Всеки ден този образ трябва да е пред очите ни, да познаваме словата, тяхната мъдрост, тяхната препратка в историята, да учим неговите уроци и тези уроци да предаваме на всички, които са след нас", добави Йотова.

Тя каза още, че Васил Левски оставя толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата тази палитра на български герои, големи личности, той е най-светлият и достоен за подражание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед надигра Лутън с голове на Расмус Хойлунд
Манчестър Юнайтед надигра Лутън с голове на Расмус Хойлунд
Елвира Краснобаева спечели пет златни медала на турнир по художествена гимнастика в Дубай
Елвира Краснобаева спечели пет златни медала на турнир по художествена гимнастика в Дубай