НОВИНИ

Карлово почете паметта и подвига на Васил Левски

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 18.02.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

На 151-ата годишнина от гибелта на Васил Левски родният му град Карлово почете подвига на Апостола. Сред инициативите беше и ученическият спектакъл "Моят Левски", който показва как младите хора вървят по пътя на Дякона в съвременния свят.

В памет на Апостола учениците от СУ "Васил Левски" представиха спектакъл, който показва как младите да вървят по пътя на Левски в съвременния свят. Много хора от цялата страна и тази година дойдоха пред паметника на Левски в родния му град, за да се поклонят пред героичния подвиг и саможертва на националния герой.

"Левски е една много свята личност за България."

"Всеки в сърцето си трябва да носи Левски, България, Родината, Отечеството, мъдростта. Какъвто е бил Левски трябва да бъде всеки един".

"Един човек който е оставил семейство и всичко, в името на свободата, дали тези ценности може да ги запазим и да ги поддържаме и занапред?"

Според директорката на музея "Васил Левски" в Карлово проявите, посветени на гибелта на Левски, трябва да се отбелязват до 18-ти февруари, защото това е коректната дата според документите.

"Кога се е установила тази традиция за 19-ти е трудно да се каже. Да поставим началото по документи. В много селища от години 18-и е датата, на която се прекланяме пред подвига на Васил Левски и смятам, че в Карлово датата би следвало да бъде 18 февруари", коментира Дора Чаушева.

А родственикът на Левски Стефан Караиванов напомни, че трябва да се сложи край и на споровете кога е роден Апостола - през 1837 или 1840 година.

"Говорим за турски данъчни архиви, защото да - за мъжка рожба се е плащало и логично във времето са криели, когато се роди мъжко дете по-дълго време.

БНТ: А историците защо тогава стигат до тези изводи? Защото Левски го е нямало записан в регистрите?

Стефан Караиванов: Майка му няма да хукне веднага да го записва. През тази година - 1940-а, за която говорим, е роден брат му Христо.

Проявите в родния град на Апостола продължават и утре с възпоменателен митинг пред паметника му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жюстин Бреза-Буше стана шампионка в масовия старт за жени на световното първенство по биатлон в Нове Место
Жюстин Бреза-Буше стана шампионка в масовия старт за жени на световното първенство по биатлон в Нове Место
Райо Валекано спря устрема на Реал Мадрид в Ла Лига
Райо Валекано спря устрема на Реал Мадрид в Ла Лига