НОВИНИ

Втората по големина болница в Газа е извън строя

Израел е против "едностранно признаване" на палестинска държава

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:23, 18.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел обяви, че се противопоставя на "едностранното признаване" на палестинска държава. Според Тел Авив, подобно споразумение може да бъде постигнато само чрез преки преговори. Жертвите в Газа наближават вече 29 000. Израел заплашва препълнения град Рафа със сухопътна операция.

Потенциална сухопътна операция на израелските сили в Рафа предизвика вълна от паника сред местното население и хилядите бежанци , които се струпват в града. Палестинците се чудят дали да останат или да напуснат Рафа, подложен на обстрели от понеделник.

"Ние сме от Хан Юнис. Дойдохме в Рафа, но сега казват, че ще атакуват града. Връщаме се в Хан Юнис или някъде другаде, където да останем. Ситуацията е катастрофална", каза Джабер Кишта, бежанец в Рафа.

За някои палатка от 5 квадратни метра е временен дом при темепература от 15 градуса през деня и 5 през нощта.

"Ще отидем навсякъде , където израелците ни кажат, за да сме извън опасност. Искаме щастлив живот. Не искаме войната да продължава, искаме щастлив живот като в другите арабски страни", посочи Джихад Ашур, бежанец в Рафа.

Тел Авив остава категоричен.

"Всеки ден говоря със световни лидери. Казвам им ясно, че Израел ще се бие, докато постигне пълна победа и това включва и действия в Рафа, разбира се, след като цивилните в зоните на бойни действия бъдат евакуирани на безопасни места", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

На фона на предупреждениета за Рафа, дойдоха тревожни съобщения за болницата Насър в Хан Юнис. Второто по големина лечебно заведение в Газа вече е извън строя.

"Болницата Насър в Газа вече не функционира след едноседмична обсада, последвана от продължаващо нападение. В болницата все още има около 200 пациенти. Най-малко 20 трябва спешно да бъдат насочени към други болници, за да получат медицински грижи", написа в Х (Туитър) Тедрос Гебрейсус, генерален директор на СЗО

Тел Авив твърди,че комплексът е използван от Хамас, за да държи там заложници. Екип на СЗО не беше допуснат до болницата.

Междувременно Египет започна да стори стена от циментови блокове на границата с Газа като логистична зона за получаване на помощи за палестинската ивица. Обособената зона включва паркинги за камиони, складове, административни офиси и места за настаняване на шофьори. Кайро отрича твърденията, че се подготвя да приюти наплив от палестинци при евентуална израелска операция в Рафа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд обърна Арда за успешно начало на пролетния полусезон в Първа лига
Локомотив Пд обърна Арда за успешно начало на пролетния полусезон в Първа лига
Георги Вангелов остана без медал от европейското първенство по борба
Георги Вангелов остана без медал от европейското първенство по борба