НОВИНИ

Денков след конференцията в Мюнхен: Партньорите ни очакват от нас успешна ротация

bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 18.02.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния фланг и в Черно море и не очаквахме, но се оказа, че процесът на ротацията привлича много внимание. Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция.

"Всички казаха - очакваме да успеете да го направите успешно, за да продължите това, което правите досега".

Сред основните заключения от конференцията е, че Европа е единна и трябва да изгради своя отбранителен капацитет, като това трябва да стане бързо и усилията да са общи.

"Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило", посочи премиерът.

По думите му в САЩ има силна подкрепа за Украйна и споровете в медиите не отразяват желанието на демократите и на републиканците да се вземе решение.

"Тази помощ трябва да дойде бързо, така че в Европа и в Щатите основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин, за да се укрепят отбранителните възможности на Украйна".

Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския път, заяви Денков. През последните два дни той и Мария Габриел са провели редица срещи с чуждестранни делегации, но не са обсъждали ротацията.

Денков отново потвърди, че ще подаде оставка на 6 март. На въпроса какво ще се случи, ако Народното събрание не му я гласува, отговори: "Правителството ще продължава да си изпълнява задълженията".

Спорът за МВнР трябва да има приемливо решение и за двете страни, каза още премиерът.

"Трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се реализира ако просто си сменим местата с г-жа Габриел . Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна".

Заедно с премиера беше и министърът на отбраната Тодор Тагарев, който обясни, че операцията по предаването на български БТР-и на Украйна тече в момента.

"Окончателното решение, което утвърди даването им, беше взето на 8 декември и едва след това ние започнахме да работим по осъществяването на тази операция. Ще ви информираме, когато тя приключи. Нашата политика е да анализираме заявките, които дава украинската страна, да видим с какво можем да помогнем и ако имаме решение, отново ще дадем публична информация"

В Мюнхен премиерът Денков е разговарял с австрийския външен министър по темата Шенген, но засега напредък няма. България може да получи конкретна дата за пълноправен прием до края на годината, ако преди това се подновят преговорите.

"Няма как на такъв форум да се стигне до това решение. Аз обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес", коментира Николай Денков.

Вижте още в репортажа на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров се нареди 8-и във финала на прескок на Световната купа в Кайро
Димитър Димитров се нареди 8-и във финала на прескок на Световната купа в Кайро
Руската армия е устанонвила пълен контрол над Авдеевка
Руската армия е устанонвила пълен контрол над Авдеевка