НОВИНИ

И доц. Ангел Кунчев се ваксинира срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 20.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му бе поставена в сградата на Регионална здравна инспекция-София. Той бе ваксиниран с първата доза от ваксината на „Пфайзер“. В началото февруари ще получи и втората доза.

"Профилът на безопасност на тези ваксини, с които работим, е чудесен. Надявам се такъв ще бъде и на останалите четири, с които ще работим през годината. И всеки, когато му дойде реда и когато сам реши, да бъде имунизиран и предпазен", каза доц. Ангел Кунчев след като се ваксинира.

Вижте и още във включването на Мая Димитрова.

"В света вече се натрупаха 30 милиона имунизирани, така че първите колебания и страхове, всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става", отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Според него е реалистично масовата ваксинация у нас да започне в края на април. "Реалистично е, стига следващата седмица да получи разрешение и ваксината на "Астра Зенека". Количествата от всички производители се увеличават с много големи темпове, особено след месец март", посочи той.

Двама медици от Хасковско са се заразили с коронавирус между двете ваксинации

"В повечето райони ние довършихме първата фаза, започнахме работа с училищата и старческите домове и ще има възможност много бързо да преминем напред", увери той.

"Когато имаме масово разпространение на заболяването, между първа и втора доза е достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. След първата имунизация не се изграждат толкова голям щит от антитела, който да ви предпази. Но във всички случаи има антитела и това прави заболяването по-леко", коментира още доц. Кунчев.

Той обясни, че няма краен период, в който да не може да бъде сложена втората доза, но е по-добре да бъде по-близо до препоръките на производителя.

Ричард Алибегов: Ресторанти, кафета, сладкарници ще отворят на 1 февруари

Доц. Ангел Кунчев коментира и темата ще бъде ли разрешено на ресторантите и заведенията да започнат работа от 1 февруари, за което настояват от бранша. „Диалогът е много тежък. За някои от типа заведения този период на неработа вече е 9-10 месеца, за други е 3-4 месеца. Има много тежки социални последици за семейства, където и двамата са ангажирани в този сектор. Разбирам го, така че ще направим възможния компромис“, заяви той.

Утре ще бъде взето окончателното решение.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена и 2-годишно дете са блъснати на пешеходна пътека в София
Жена и 2-годишно дете са блъснати на пешеходна пътека в София
Новата първа дама: Джил Байдън е важен съюзник на съпруга си
Новата първа дама: Джил Байдън е важен съюзник на съпруга си