НОВИНИ

От нашите пратеници: Днес е смяната на властта между Тръмп и Байдън

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:03, 20.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Днес 46-ият президент на САЩ ще встъпи в длъжност. На церемония пред Капитолия във Вашингтон демократът Джо Байдън ще стане най-възрастният стопанин на Белия дом, а Камала Харис - първата чернокожа жена вицепрезидент. Същевременно Доналд Тръмп ще напусне Вашингтон и ще се отправи към Флорида.

В очакване на новото начало за страната. Денят завършва в обикновен квартал на Вашингтон, а хората следят събитията по телевизията или на телефоните си и чакат да чуят думите на идващия и на отиващия си президент.

Камбаните на църквите в цялата страна напомнят за жертвите на COVID-19 и болката на близките им.

Преди да поеме властта Джо Байдън отдава почит на починалите през последните месеци 400 000 американци.

В същото време във Вашингтон продължават да пристигат военни от мобилизираните общо 25 000 души от Националната гвардия. Заедно със Сикрет сървиз, полицията на Вашингтон, Капитолийската полиция и други служби провеждат безпрецедентна по мащаби за подобни събития операция за гарантиране на сигурността.

Президентът Доналд Тръмп си тръгва от Белия дом след 4 години на поста и без да се срещне очи в очи със своя наследник. Но с добри пожелания.

Какво си отива заедно с Доналд Тръмп от Белия дом, от Вашингтон и от американската политика?

"Ще си отидат много илюзии. Една от тях е, че можем да строим стени в XXI век и те да пазят интересите ни. Втората илюзия е, че популизмът ще направи нещо добро за света. Популизмът, това е една неосъществима реалност, която съществува в нашите желания и мечти. Този
популизъм трябва да си отиде не само тук, но и на много други места, които бяха вдъхновени от Доналд Тръмп", коментира пред пратениците ни в САЩ Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон

А какво идва с новия президент и какво ще е посланието му към нацията днес?

"Очаквам днес президентът Байдън да говори за единство, за изцеление, за затварянето на главата от американската история, написана през последните четири години. Ще очертае част от своя дневен ред - като възстановяването от пандемията от коронавирус по отношение на здравето и икономиката", заяви Дейвид Байлър, журналист от "Вашингтон пост".

Когато Джо Байдън се бореше за президент, всичко, което казваше беше - да се върнем към времената на Барак Обама. Платформата му беше изградена на това - ще продължа това, което той остави, ще заложи на същите хора. Във външната политика той ще се опита да преобърне част от направеното от Тръмп и да възстанови стратегия на Обама.

"С Доналд Тръмп ще си отиде и това, че Америка не може да бъде просто на първо място и да игнорира целия свят. Светът се нуждае от нейното лидерство", допълни Асен Асенов.

Надвисналите кризи изискват действия и решителност от новия президент от първия му ден. Затова американците и светът ще гледат към Вашингтон.

Церемонията ще е под мотото "Обединена Америка". Според Комитета по встъпване в длъжност на президента, тя ще отразява тръгването на страната по нов път, пътят на изцелението и обединението. Джо Байдън става президент в момента, в който произнесе последните думите на
клетвата, а именно - че се заклева вярно да изпълнява президентските си задълженията и с всичките си сили да брани конституцията на страната. Традицията на тези церемонии води началото си от първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, който полага клетва през 1789 година
в Ню Йорк.

БНТ ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Гледайте на 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня“ от 18:30 до 20:00 часа по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова и операторът Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
544 случая на коронавирус, оздравели са 6243 души
544 случая на коронавирус, оздравели са 6243 души
Предимно слънчево днес, температурите се повишават
Предимно слънчево днес, температурите се повишават