НОВИНИ

"През трудностите към звездите": Пътят на Джо Байдън към президентството

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:29, 19.01.2021
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

Започнал като един от най-младите сенатори, без да е част от вашингтонския елит, Байдън печелеше одобрението на политици и от ляво, и от дясно. И стигна върха на кариерата си, без да забравя откъде е тръгнал.

Мнозина го приветстват като човека, който се зае да избави страната от един катастрофален президент и обеща да обедини нацията.

"Ако дадем на Доналд Тръмп осем години в Белия дом, той ще промени из основи и завинаги характера на тази нация, това кои сме ние. Не мога да стоя безучастен и да гледам как става това", това бяха думите на Байдън през април 2019 година.

Други изтъкват, че на 78 години той е най-възрастният държавен глава в американската история. Пътят му в политиката е дълъг - с 36 години в Сената и два мандата като вицепрезидент.

Джоузеф Робинет Байдън е роден в работническия град Скрантън, Пенсилвания, който до днес нарича свой дом.

"Първо си казах, че искам да възстановя душата на тази страна. Да възстановя честта на Белия дом. Втората причина е, че трябва да възстановим гръбнака на страната. Знаете, движи я средната класа, не Уолстрийт", заяви Байдън по време на предизборната си кампания.

Той не е галеник на съдбата и е свикнал да преодолява трудности - още от заекването в детството. Влиза в Сената на 30 години, но съпругата и едногодишната му дъщеричка загиват при катастрофа. Байдън се заклева в болничната стая на пострадалите си синове. И 36 години всеки ден пътува с влаковете на компанията "Амтрак" от Вашингтон до дома си в Уилмингтън, Делауеър, за да живее с децата и втората си съпруга Джил, която е до него 43 години. Получава прякора Джо Амтрак, а гарата в града носи неговото име.

Джо Байдън или трагичната съдба на едно американско семейство

Пътят на Джо Байдън към президентския пост също е дълъг. Той се кандидатира два пъти без успех. Втория път, през 2008 г., Барак Обама го кани за вицепрезидент и така започва едно голямо приятелство.

През 2015 г. смъртта на най-големия му син Бо от мозъчен тумор осуети ново кандидатиране. След първия мандат на Тръмп, демократът Байдън нямаше друг избор, освен да изведе до успешен край мисията, наречена от него Битка за душата на нацията.

"Хората в тази страна си казаха думата. Дадоха ни ясна, убедителна победа. Приемам със смирение вярата в мен и доверието, които ми гласувахте. Обещавам да бъда президент, който не разделя, а обединява. Който не вижда "сини" и "червени" щати, а вижда Съединените щати", каза новоизбраният президент на 7 ноември.

След победата: Байдън обеща да обедини нацията - вижте цялата реч на новоизбрания президент на САЩ

Джо Байдън подбра разнообразен екип, за да изпълни обещанието да преобърне политиката на предшественика си - от битката с пандемията, през икономиката, околната среда и проблемите с расизма, до възстановяването на предишните връзки на Америка със света. Той обяви силен старт на мандата си с Американски спасителен план за близо два трилиона долара.

"Пред очите ни е криза, изпълнена с дълбоки човешки страдания. Нямаме време за губене. Трябва да действаме, и то да действаме сега", категоричен беше той.

Байдън представи "Американски спасителен план" за 1,9 трилиона долара

Джо Байдън обеща да "излекува нацията" и увери, че "най-добрите дни тепърва предстоят". Със сигурност го чакат и най-големите изпитания, но това е нещо, с което той е свикнал да се справя.

СНИМКИ: БГНЕС

БНТ ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Гледайте на 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня“ от 18.30 до 20.00 часа по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова, изпълнителен продуцент „Международни новини“ и операторът Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова услуга - библиомат дава книги на читатели във Варна
Нова услуга - библиомат дава книги на читатели във Варна
От нашите пратеници: След по-малко от 24 часа САЩ ще имат нов президент
От нашите пратеници: След по-малко от 24 часа САЩ ще имат нов президент