НОВИНИ

Джо Байдън или трагичната съдба на едно американско семейство

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:30, 10.11.2020
Чете се за: 01:59 мин.
САЩ
джо байдън трагичната съдба едно американско семейство

"Какво може да ни се случи, Джоуи? Всичко се нарежда много добре".

Това трябва да е казала 30-годишната Нийла Байдън с усмивката, присъща на хората, към които съдбата е била благосклонна до този момент.

Шест години по-рано тя се омъжва за обещаващия адвокат Джо Байдън, с когото имат три деца - Бо, Хънтър и Наоми. Заедно са много щастливи. Със силната подкрепа на семейството си Байдън успява да победи влиятелен сенатор републиканец и да заеме мястото му в Делауеър.

"Всичко се нарежда", казва гордата съпруга през декември 1972 г., часове преди катастрофата, която няма да преживее.

На 18 декември тя се качва в колата, заедно с трите си деца, за да направят традиционните покупки за Коледа. На едно кръстовище колата е ударена. Майката и 13-месечната ѝ дъщеря загиват на място. 4-годишният Бо и 2-годишният Хънтър са тежко ранени.

"Първият ми спомен е в болничното легло, точно до брат ми", спомня си по-късно Хънтър. "Бях на почти 3 години. Помня брат си, който е по-голям с една година и един ден, да държи ръката ми, гледайки ме в очите, и да повтаря: "Обичам те, обичам те, обичам те".

Съкрушеният Джо Байдън не напуска болницата, в която са синовете му. Дори се заклева като сенатор в болничната стая.

"Много хора са преминали през такива изпитания, моето изкупление беше да се посветя на момчетата ми", казва години по-късно Байдън.

След автомобилната катастрофа сестрата на Байдън - Валери, се премества при него в Уилмингтън, за да му помага с децата и да му дава кураж, споделя тя през 2014 г. пред списание "Ню Йоркър". Всеки ден младият сенатор пътува до Вашингтон, но всяка вечер е при семейството си. Пред студенти в Йейл години по-късно Байдън разказва, че за него било безкрайно важно да може да целуне всяка вечер и всяка сутрин двете момчета.

Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом

През 1977 г., пет години след смъртта на Нийла, Джо Байдън се жени за млада учителка по английски език - 26-годишната Джил Джейкъбс. Тя приема едва след петото предложение за брак.

"Момчетата бяха загубили майка си и не исках да загубят и втората", признава Джил пред сп. "Вог" през 2016 г. "Трябваше да съм 100% сигурна в себе си", допълва тя.

През 1981 г. се ражда дъщерята Ашли.

"Тя ми върна живота", споделя Джо Байдън в мемоарите си, публикувани през 2007 г.

Отраснали с политиката, Бо и Хънтър Байдън е логично да тръгнат по стъпките на баща си. Но Америка ги превръща в доброто и лошото момче. Безупречният Бо става главен прокурор в Делауеър, а баща му възлага всичките си надежди на него. Хънтър е нестабилен и с уклон към алкохола и дрогата. Джо Байдън обаче е плътно до синовете си.

През 2013 г. Бо разкрива, че се бори с мозъчен тумор. Близо две години по-късно бащата на две деца губи битката - на 30 май 2015 г. За втори път Байдън е съсипан. И днес няма негово изказване, без да спомене по някакъв начин големия си син.

Наред с мъката, не липсват и пикантни моменти в семейството. Две години след смъртта на Бо, Хънтър Байдън обявява, че е открил любовта - и тя е вдовицата на брат му. Новото семейство заживява с пет деца - три дъщери от първия брак на Хънтър и двете деца на Бо. Разделят се година по-късно.

Малкият син създаде главоболия на Джо Байдън и по време на предизборната кампания заради твърдения, свързани с бизнес делата му, но също и заради разкрепостения му начин на живот. Вероятно опозицията ще продължи с "разкритията" около Хънтър, но баща му е преживявал и по-лоши неща.

Едно е сигурно - наследникът на Доналд Тръмп няма да работи на 18 декември. В памет на първата си съпруга и дъщеричката им.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Попов ще ръководи мач на световния шампион Франция
Никола Попов ще ръководи мач на световния шампион Франция
Чезаре Прандели се завърна начело на Фиорентина
Чезаре Прандели се завърна начело на Фиорентина