НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 19.01.2021 (обновена)
7553
Чете се за: 06:42 мин.
Криминално
Слушай новината

Българска следа в историческия процес срещу най-мощната мафиотска организация в Италия - "Ндрангета".

В края на 2019-а италианските власти арестуват Живка Танева, която работи като барманка в градчето Сант Онофрио. Смятат, че е била подставено лице на търговска дейност, свързана с Никола Бонавота, а целта била пране на пари. Разследващите твърдят, че Никола е ключова фигура на фамилията, представляваща калабрийската мафия в градчето. В списъка на подсъдимите при предварителния процес проведен през септември името на Живка е под номер 138. Намираме я пред родния ѝ дом в Чирпан.

Разказва, че днес се е прибрала от Италия, където живее отдавна.

Има заведение на вашето име?

- Не, лъжа е.

Никола познавате ли го?

- Е, много ясно, как да не го познавам? Той е от Сант Онофрио, където работя. Никакви отношения нямам. Здравей, здрасти и това е. Не знам с какво се занимава. Преди години беше негов барът. Как ще съм работила за него въобще? Други бяха шефовете."

По думите ѝ е станало объркване, обвиненията към нея са свалени и може да пътува свободно. Казва, че пак ще се върне в Италия и ще продължи да работи като барманка.

- Сега в момента всичко си е точно. Имат си дела. Всички са пуснати дето бяхме арестувани.

Колко дни бяхте в ареста?

- Малко, 10 дни докато мине моето дело, защото бяхме много хора.

Какво ви казаха като ви арестуват?

- Нищо, даже един въпрос не ми зададоха. Просто аз си показах документите и всичко приключи.

Подсъдимите по делото са 335 лица, начело с 66-годишния Луиджи Манкуза, известен като Чичото. Част от обвиненията са за убийства, пране на пари, рекет и трафик на отпадъци.

В процеса ще участват над 600 адвокати. Според италианските магистрати битката в съда ще бъда решаваща във войната срещу мафията. Италианският прокурор Никола Гратери, който от 30 години е под постоянна полицейска охрана, е твърдо решен да спечели битката. Въпреки че според Анна Сержи - изследовател на мафията в Италия, подобна организация не би могла да се пречупи лесно.

"Този процес не е краят на "Ндрангетата". Той е само срещу няколко клана. Тази организация се състои от 160 клана. Това не са най-важните хора, това е само една провинция. Най-сериозният проблем на съвременна Италия е връзката между мафията и политиката. Политическият елит остава под влиянието на "Ндрангета", мафията прави всичко възможно да отправя неустоими предложения на политиците, в замяна на услуги от тяхна страна", коментира Анна Сержи, преподавател по криминология в университета в Есекс.

"Това, че някой влиза в затвора не променя контрола върху организацията. Едно от другите големи усилия на Италия е да накара бизнесът да плаща", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Ндрангета" има доминираща роля при трафика на кокаин. Контролират пристанища в Италия. Имат връзки с колумбийските и мексикански картели, производители на кокаина. Имат и добри партньори сред албанските престъпни групи, които участват в разпространението на дрогата", допълни Анна Сержи.

В "Ндрангетата" може да се влезе само по два начина - чрез родствена връзка или брак. Криминалната империя е основана на кодове, бункери и скривалища. Железни правила и стена от мълчание - това е най-голямото оръжие на тайното общество от престъпници, движещи се като сянка.

"Много е различно да си член в Калабрия от това да си член в друг регион. Клановете са различни, определящо е и каква роля заемаш. Това е много сложна организация и няма един клан, който да владее над останалите. Не мисля, че има замесени българи на високо ниво. Има няколко случая, при които е установена съвместна работа с криминални групи от Грузия, Русия и Западните Балкани. Тяхна роля обикновено е да помагат, когато има нужда от събиране на дългове и използване на насили", каза Анна Сержи.

Разбити фабрики за контрабандни цигари у нас показват макар и косвено връзка между България и Южна Италия.

"Наши изследвания, в които участваха италиански, гръцки и румънски партньори, показаха, че в Италия има много интересно сходство при определени контрабандни марки, които се произвеждат в български фабрики, които ги виждаме в Италия в Калабрия. Интересното беше там, че тези марки се оказаха доста привилегировани. Тоест полицията не ги залавяше", каза Тихомир Безлов.

Връзки със страната ни се откриват и при друг доходоносен бизнес - зелената енергия, където има големи евросубсидии.

"В България имаше достатъчно индикации, че като че ли има подобни италиански участия. Говорим за италиански пари, които влизат в български компании, които тук получават лицензии и изграждат мощности", заяви Безлов.

Очаква се процесът срещу "Ндрангетата" да продължи не по-малко от две години.

Кореспонденти: Иван Янев, Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между властта и ресторантьорите: Кога да отворят заведенията? (Обзор)
Напрежение между властта и ресторантьорите: Кога да отворят заведенията? (Обзор)
Проф. Овчаров: Предлагам кампания в Европа за нашата позиция по спора със Скопие
Проф. Овчаров: Предлагам кампания в Европа за нашата позиция по спора със Скопие