НОВИНИ

Проф. Овчаров: Предлагам кампания в Европа за нашата позиция по спора със Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 19.01.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Историкът проф. Николай Овчаров заяви, че настоява за кампания в чужбина, която да покаже фактите от историята в спора със Скопие.

"Моето предложение е тази кампания, колкото и да е закъсняла, да направим - едно представяне на българските позиции, пресконференции, с вестници, медии, на които да бъде обяснявана нашата позиция", подчерта в "Още от деня" проф. Овчаров.

Според историка, няма сериозна наука, която да признава това, което македонците искат.

Нашите опоненти излизат с позицията, че X-XI век в Средновековието още няма народност, няма национална държава, което е така, каза историкът.

Проф. Овчаров показа факти, открити от корифея на българската историческа наука проф. Йордан Иванов, който след Илинденското въстание обикаля тези области и открива невероятни неща, излезли в неговата книга "Български старини из Македония".

Проф. Овчаров показва възрожденските паметници от XIX век - като се започне от книгите на Йоаким Кършовски и Кирил Пейчинович, които на първите страници "пишат на простейши български език", а печатите, които могат да се видят във видеото, това е, когато вече започва Българското Възраждане в Югозападните български земи - всички искат да покажат своя български произход, като се започне от църковните настоятелства, църковните дружества, по време на борбата за българската църковна независимост, и се стигне до различни еснафи. "Навсякъде (на печатите) се добавя думата български", подчерта проф. Овчаров.

"Именно по време на Възраждането в цяла Европа, нашето е малко позакъсняло поради османското робство, тогава се формират нациите. И по този начин се избива точно този зъб на македонизма, в който те ни обвиняват нас, медиевистите, че говорим за едно отвлечено далечно време", заяви историкът.

Запазен е и апелът на македонските българи от 1878 г., в който те искат да се присъедини Македония към освободената българска държава. 21 дружества подписват този апел.

"Ние говорим за историята. Никой не отрича, че днес има създадена македонска нация, език и т.н., но всичко това става именно през последните десетилетия. Вгледаме ли се малко по-назад, ние виждаме как те се формират на базата на българската народност и на българския език. И не трябва да отстъпваме", категоричен беше Николай Овчаров.

Вижте разговора и показаните от историка доказателства във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно пред БНТ: Българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия
Ексклузивно пред БНТ: Българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия
9 жени са загубили живота си заради домашно насилие от март до май 2020 г.
9 жени са загубили живота си заради домашно насилие от март до май 2020 г.